ŠUKEROV LOTO NAMET

Jackpot 21 milijun kuna i porez 20 posto

06.12.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Čak 21 milijun kuna osvojit će sretnik koji će sljedeće srijede pogoditi točnu brojevnu kombinaciju i zaokružiti pravo slovo na loto listiću. Toliko iznosi jackpot u igri Super 7, no od Nove godine stiže i novi porez na dobitak na lutriji, a iznosit će 20 posto

Novi zakon propisuje ukidanje PDV-a na uplate za loto i umjesto 23 posto poreza Hrvatska lutrija će državi proslijediti 10 posto svih uplata.

Kad zanosna voditeljica igre 7/39 nakon 1. siječnja 2010. kaže, primjerice, da je fond dobitaka za Super 7, kao što je bio ove subote – 19,5 milijuna kuna - to će značiti da na račun dobitnika sjeda samo 15,6 milijuna. Ostatak, 3,9 milijuna, ubuduće će obradovati ministra Ivana Šukera i biti uplaćen u državni proračun.

Na posljednjem primjeru, kada je Bjelovarčanin osvojio rekordna 44 milijuna kuna, porezna računica, prema novom Zakonu o igrama na sreću, izgledala bi ovako: igraču 35,2 milijuna, a državi 8,7 milijuna kuna.

Za dobitnike se uvodi porez na dobitak od 15, odnosno 20 posto ako je iznos veći od milijun kuna. Unatoč davanjima državi, koja se smanjuju za 12 posto, iznos uplate ostaje nepromijenjen. Kombinacija stoji dvije kune, odnosno tri kune ako se igra i Super 7. Kao kompenzacija, fond dobitaka povećat će se pet posto.

Što je sa sedam posto

Na ovotjednoj igri Super 7 od 19,5 milijuna kuna glavni dobitak povećat će se za 975 tisuća. No kada se umanji za 20 posto poreza, Super 7 iznosi 16,38 milijuna kuna. Manje, a ne više nego sada.

'Kada novi Zakon o igrama na sreću stupi na snagu, umjesto da smanjimo cijenu uplate, povećat ćemo fond dobitaka, otprilike pet posto u odnosu prema trenutačnom stanju', kaže Nora Cecić, glasnogovornica Hrvatske lutrije.

Što je s četiri posto razlike – u HL-u tvrde da je tolik postotak – u korist Hrvatske lutrije, ne zna se. Glasnogovornica Lutrije kaže, međutim, da uvođenje poreza na dobitke u igri na sreću većinu dobitnika neće pogoditi. Najveći broj dobitaka manji je od 40 tisuća kuna. Prema dosadašnjim statistikama, porez će plaćati samo dobitnici glavnih zgoditaka u igrama 7/39, 6/45 te Bingo.

Odmah umanjen iznos

'Kada se dobitnik javi i utvrdi se da su ispunjeni svi preduvjeti za isplatu dobitka, na njegov će račun sjesti iznos već umanjen za 20 posto, ako je riječ o više od milijun kuna, odnosno 15 posto ako je dobitak veći od 30 tisuća i manji od milijun kuna', objašnjava Nora Cecić. Koliko će se na taj način novca sliti u državni proračun te hoće li taj iznos biti veći nego sada kroz PDV, nije moguće procijeniti. Taj podatak ovisi samo o sreći.