BIŠKUPIĆ S MITROPOLITOM

Jačanje odnosa države i pravoslavne crkve

01.07.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić ocijenio je vrlo dobrim odnose između Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj nakon današnjeg sastanka Komisije za odnose s vjerskim zajednima i izaslanstva Srpske pravoslavne crkve na čelu s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom Pavlovićem

U izjavi novinarima Biškupić je dodao da postoje i određeni problemi koji se tiču pitanja povrata nacionalizirane imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom privrednom društvu Privrednik i Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta. Dodao je kao će se pojačati rad Komisije već od idućeg tjedna i da će se uskoro početi rješavati goruća pitanja prvenstveno povrat imovine.

Kad je riječ o sakralnim objektima SPC i to onog dijela koje pokriva Ministarstvo kulture, povećana su sredstva za obnovu spomenika oštećenih i od zuba vremena i onih potpuno uništenih u Domovinskom ratu. Za obnovu sakralnih spomenika SPC Ministarstvo kulture ove je godine izdvojilo sredstva u iznosu od 9,8 milijuna kuna.

Biškupić je dodao da su završeni sakralni objekti u Karlovcu, Vinkovcima, Vukovaru i jednim dijelom obnova eparhijskog dvora u Pakracu. Biškupić je ukazao i na pitanje povrata kulturnog blaga SPC-e manastirima Krupa i Krka u kojima će se uskoro stvoriti i svi uvjeti za za njihov smještaj na način kako to propisuje muzejska struka.

Mitropolit Jovan je također izrazio zadovoljstvo sastankom, odnosno postignutim dogovorima, rekavši da se odgovorno pristupilo rješavanju spomenutih problema Zahvalio je ministru Biškupiću i Ministarstvu kulture koje se skrbi za obnovu sakralne kulturne baštine SPC, rekavši da se radi vrlo vrijednoj baštini. Dodao je da problemi postoje i izrazio nadu da će se oni uz dobru volju obiju strana postupno rješavati. Bilo je riječi i o povratu zemljišta SPC pod šumama koje su se do sada bespoštedno iskorištavale.