VAL NASILJA

Jačaju sukobi između Izraelaca i Palestinaca

19.08.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Izraelski zrakoplovi gađali su u petak položaje Hamasa u Gazi, a Palestinci ispalili rakete na jug Izraela, u najnovijem valu nasilja koje je izbilo nakon smrtonosnih napada uz poroznu granicu između Izraela i Egipta

Više od 20 ljudi, među kojima osam Izraelaca, ubijeno je u četvrtak u napadima na izraelska vozila u blizini granice s Egiptom u sinajskoj pustinji, što je izazvalo zabrinutost u Izraelu oko pojačane vojne aktivnosti uzduž granice.

Najmanje sedam napadača ubijeno je u masovnoj ofenzivi izraelskih snaga uzduž granice, sjeverno od ljetovališta Eilat na Crvenom moru. Egipatski dužnosnici prenose da su ubijena i tri pripadnika egipatskih snaga sigurnosti.

Izrael je vrlo brzo optužio militante u Gazi za organiziranje tih napada, pa su izraelski borbeni zrakoplovi idućih sati gađali različite ciljeve u toj palestinskoj enklavi, ubivši vođu jedne oružane palestinske skupine i njegova četiri suradnika.

Reutersov novinar vidio je u petak osam tijela u mrtvačnici u Gazi. Bolnički izvori prenose da je među njima i tijelo 13-godišnjeg dječaka te da je u napadima ranjeno najmanje 18 osoba.

Militanti iz pojasa Gaze ispalili su najmanje deset raketa na gradove u južnom Izraelu. Dvije rakete koje su pale na grad Ashood izazvale su materijalnu štetu i ranile dvije osobe u sinagogi i u školi.

Borbe su se nastavile i u petak poslijepodne. Hamas prenosi da su u novim zračnim napadima pogođena njegova tri položaja, među njima i elektrana zbog čega je Gaza nakratko ostala bez struje.