BORIS TADIĆ ZA RUSSIA TODAY

'Ja sam prosrpski, a ne proamerički predsjednik'

23.11.2010 u 12:25

Bionic
Reading

'Želimo najbolje moguće odnose sa SAD-om, a s Rusijom smo braća', rekao je srpski predsjednik Boris Tadić za Russia Today o kosovskom pitanju

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da se jedino putem dijaloga između Beograda i Prištine može doći do kompromisa i rješenja prihvatljivog za obje strane, prenosi mondo.rs na čijem portalu možete pogledati i video.

'Smatram da je taj dijalog vrlo važan. Dijalog može donijeti rješenje. Postoji sukob između Srba i Albanaca, a ne između Srbije i Kosova, jer mi ne priznajemo kosovsku nezavisnost', rekao je Tadić.

Govoreći o tome što je prioritet Srbije - Kosovo ili članstvo u EU, Tadić je rekao:

'Kada sam prvi put izabran za predsjednika Srbije imao sam na umu dva glavna strateška cilja: da postanemo članica EU i da branimo teritorijalni integritet i suverenitet. Nastavit ću s naporima u tom smjeru.'

Na opasku da je oduvijek snažno promovirao proamerički imidž vlade, a da se na kosovskom problemu pokazalo da je Rusija po tom pitanju bila jedini pravi saveznik Srbije, Tadić je rekao:

'Ja sam prosrpski predsjednik. Ova vlada će također uvijek biti prosrpska. Želimo imati najbolje moguće odnose sa SAD-om, iako se suočavamo s istinskim izazovom, posebno kada je riječ o Kosovu. Mi, međutim, ne želimo postati članica SAD-a, već EU-a', dodao je Tadić.