JADIKOVKA OKOLIŠNOG MINISTRA

'Ja nisam imao 100 dana kao ostali ministri'

23.08.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Drugoga dana nastavljena je blokada gradskog odlagališta smeća na Jakuševcu, a ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović apelirao je na razum i strpljenje građana koji su zapriječili ulaz kamionima Čistoće i na Jakuševcu proveli cijelu noć nakon bezuspješnog opetovanog upozoravanja na nesnosan smrad. Kaže ministar, situacija se ne može riješiti preko noći, a gradske čelnike poziva na ozbiljan pristup umjesto prebacivanja odgovornosti

Dok ispred odlagališta smeća na Jakuševcu i dalje stoji nepregledna kolona kamiona Čistoće, a građani su ustrajni u stavu da nema prekida blokade dok ima smetlišta koje već duže vrijeme nema dozvolu za rad, s drugog kraja grada, Markova trga, uoči današnje sjednice Vlade ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović je poručio:

'Pozivam osobe koje su na području grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom odgovorne za gospodarenje otpadom, da umjesto prebacivanja odgovornosti ozbiljno pristupe rješavanju problema jer se u zadnjih desetak godina to pitanje uopće nije pomaklo s mrtve točke i danas nije realno da se taj problem može riješiti preko noći.'

'Ono što se može i na što je ovo Ministarstvo spremno jest pružiti ruku suradnje - i pružalo je - da se taj problem počne sustavno rješavati. Plan gospodarenja otpadom i zakoni postoje već više godina, dakle, Grad je trebao puno ranije predvidjeti da će se događati ovakve situacije i početi sustavno riješavati probleme i graditi postrojenja za obradu otpada koja bi spriječila takve situacije', predbacio je resorni ministar.


U međuvremenu, Zmajlović je apelirao 'na razum i strpljenje ljudi koji su opravdano ogorčeni jer problem nije riješen i treba ih razumjeti jer žive u neposrednoj blizini i podnose taj nesnosni smrad. No problem se neće riješiti preko noći, niti blokadama, niti prebacivanjem odgovornosti na neke druge institucije', poručio je Zmajlović i potvrdio da se razmišlja o povratu eko-rente Jakuševčanima koja je bila barem kakava-takva naknada za život pored smeća.

Ministrova jadikovka: Ja nisam imao 100 dana kao moji kolege

'Svatko ima svoj stil komuniciranja i svoj stil rada. Budimo realni, od onih 100 dana koje su svi ministri imali, ja sam imao nekoliko dana. U ovom se trenutku bavimo izgradnjom sustava, jedan od pomoćnika je i napustio Ministarstvo, dakle, dopustite da smo ovo vrijeme ljetnih mjeseci iskoristili da intenzivno radimo na pripremama zakonskih prijedloga i ekipiranju Ministarstva, a vremena za komunikaciju s javnošću će uvijek biti i uvijek smo se očitovali, a i ja osobno, kad je to bilo potrebno', ustvrdio je Zmajlović.

Zmajlović poziva odgovorne za Jakuševac