JOSIPOVIĆ PORUČUJE IZ SAD-A

'Ja bih objavio Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU'

21.09.2011 u 09:14

Bionic
Reading

'Po meni nema nikakvih zapreka i tajni da Vlada objavi Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Ja bih ga odmah stavio na internet ako postoje svi tehnički uvjeti za to jer tako će i Vlada građanima omogućiti da do referenduma imaju više vremena dobro proučiti sve što piše u tom ugovoru', poručio je iz New Yorka predsjednik Josipović nakon novinarskog pitanja je li Vlada propustila na vrijeme objaviti ugovor o pristupanju EU čije dijelove stoga novinari svakodnevno objavljuju

Predsjednik je komentirao da nema sukoba između njega i ministra Jandrokovića koji nije doputovao na 66. zasjedanje Opće skupštine UN-a. 'U službenoj delegaciji uz mene je državni tajnik Mario Nobilo koji sudjeluje na svim sastancima i sve funkcionira po dogovoru', rekao je Josipović.

Na pitanje o imenovanju novog veleposlanika RH u Washingtonu Josipović je naglasio da se nepotrebno stvaraju tenzije oko toga i sve se pretvara u politički marketing. – Hrvatska ima veleposlanike na svojim mjestima u svijetu, a točno je da samo u Washingtonu imamo otpravnika poslova i uvjeren sam da neće biti štetnih posljedica zbog toga do imenovanja novog diplomatskog predstavnika.

Josipović je drugog službenog dana u New Yorku sudjelovao i u radu skupa 'Partnerstvo za otvorenu vlast', kojem je domaćin bio američki predsjednik Barack Obama. To je međunarodna inicijativa za promicanje transparentnosti, slobode tiska i antikorupcijskih napora uz uporabu naprednih tehnologija. – Hrvatska je već otprije uključena u tu inicijativu – naglasio je predsjednik.

Josipovića u New Yorku očekuju bilateralni susreti s predsjednikom Latvije i predsjednicom Finske, a pozvan je i na ručak koji glavni tajnik Ban Ki-moon organizira za šefove izaslanstava. Govor predsjednika RH pred Općom skupštinom UN-a najavljen je za četvrtak navečer po američkom vremenu.