HEBRANG NAPAO MEDIJE

'Izvrću Bebićeve i moje izjave kako bi prikrili raskol u SDP-u'

30.09.2009 u 14:33

Bionic
Reading

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a, član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik, u razgovoru za tportal oštro kritizira pojedine medije koji, kako kaže, napisima o sukobu u stranci nanose štetu HDZ-u i njemu kao predsjedničkom kandidatu

'Događaji u stranci, kako su prikazani u medijima, ne odgovaraju onome što se dogodilo', kaže Hebrang i pojašnjava da 'konstruktori laži uvijek imaju uspjeha', zbog čega on kao član Predsjedništva HDZ-a i predsjednički kandidat 'gubi poene'.

Najnovije zanimanje medija za HDZ izazvala je, naime, poznata sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je održana povodom smjene Ivana Mravka, predsjednika uprave HEP-a.

Prema Hebrangu, ta je sjednica bila 'malo burnija' jer je on predložio da se najprije razgovara s Mravkom te da ga se, ukoliko nema argumenata protiv onoga što mu se propisuje, tek tada smijeni.

'Ni Tuđman ni Sanader me nisu ušutkivali'

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić potvrdio je da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a prije desetak dana bilo povišenih tonova između njega i predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor te da ga je ona ušutkivala, što, istaknuo je, nisu činili ni bivši čelnici stranke Franjo Tuđman i Ivo Sanader. 'Ako nekome kažeš, kome je toliko godina kao meni i koji je 20 godina u HDZ-u, član je Predsjedništva stranke i predsjednik Hrvatskog sabora: Ušuti, nisam ti dala riječ, može se to i ljepše reći, je l' tako?' rekao je Bebić novinarima u Saboru upitan da pojasni što se zbivalo na sjednici.

'Burna rasprava je bila oko toga treba li zaštititi svoje kadrove ili ne, a na nju smo bili potaknuti tragičnim likovima koji su smijenjeni, kasnije se dokazalo - bez razloga', pojasnio je Hebrang te podsjetio na 'tragične sudbine' bivšeg ministra turizma, Heraka, koji je bio u zatvoru nekoliko godina, a na kraju je pravomoćno oslobođen te primjer dr. Bergmana za kojeg se, tvrdi Hebrang, 'pokazalo da je čist i da je sve potpuno čisto u HZZO-u'.

'Ispalo je da sam na sjednici Predsjedništva, štiteći Mravka, štitio kriminal, a samo sam tražio razgovor s njim, da pruži relevantne dokaze u svoju korist', kaže Hebrang.

Rasprave na sjednici Predsjedništva HDZ-a bile su, kaže Hebrang, 'emotivne zbog sudbina, a ne zbog raskola u stranci'.

Mediji s te sjednice, tvrdi Hebrang, izvrću njegove i izjave Luke Bebića, kako bi se prikrio raskol u SDP-u.

Na upit kako gleda na to da član Predsjedništva HDZ-a i bivši ministar prosvjete Dragan Primorac, diskretno ispitujući javno mnijenje, ističe svoju kandidaturu za predsjednika stranke, Hebrang javno podsjeća Primorca da je prije mjesec dana na sjednici Predsjedništva HDZ-a odustao od svoje kandidature.

'Na toj sjednici sam rekao: Izabran sam kao kandidat stranke, ali u tisku vidim da ima još zainteresiranih. Predsjedništvu dajem prijedlog da se kandidiramo ponovno na unutarstranačkim izborima. Primorac je sjedio za stolom, nije se javio za riječ. Milinović ga je podsjetio: Dragane, nešto pišu i o tebi?! 'Nisam zainteresiran', odgovorio mu je. Tako nismo poništavali moju kandidaturu jer nije bilo dodatnih kandidata. Vjerujem da je Primorac moralan čovjek. Ako se na sjednici Predsjedništva odbio kandidirati na unutarstranačkim izborima, koje sam predlagao, vjerujem da će pri toj odluci i ostati', nada se Hebrang.