DOX 'GOD LOVES UGANDA'

Izvoz američke homofobije u Afriku

28.07.2013 u 19:32

Bionic
Reading

Hvaljeni dokumentarni film 'God Loves Uganda' Oscarom nagrađenog filmaša Rogera Rossa Williamsa prikazuje kako su američki kršćanski fundamentalisti iskoristili svoj novac i religijski utjecaj da bi u Africi počeli širiti najbrutalniju homofobiju, a sve pod krinkom misionarskog i humanitarnog rada

Kada se u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine odigravala turneja Judith Reisman, na prvi pogled moglo se učiniti da je riječ o izoliranom slučaju u kojemu se nekoga dovodi iz Amerike kako bi prosvijetlio nedovoljno inteligentne Hrvate o tome da će im uvođenje zdravstvenog odgoja uništiti djecu. Iako se ubrzo ispostavilo da je Reisman prije šaralatanka nego ozbiljna znastvenica, ostalo je nikad do kraja jasno zašto se udruga Vigilare, formalni domaćin ovog posjeta, uopće odlučila na takav potez, kao i, naravno, koliko je sve to koštalo i otkud im novac.

No dokumentarni film 'God Loves Uganda' pokazuje kako je Reismaničino soljenje pameti hrvatskim građanima zapravo dio globalnog trenda homofobije, po kojem se ekstremistička ideologija američkih kršćanskih fundamentalista pokušava izvesti u manje razvijene dijelove svijeta, bila riječ o Hrvatskoj ili pak Crnom kontinentu. Razlika je, naravno, u tome što je u Hrvatskoj mnogo teže posijati sjeme zla koje bi dovelo do ubojstava i masovnog progona LGBT osoba, no model je zastrašujuće sličan.

U Ugandi je, pak, drugačija priča, jer je riječ o jednoj od kaotičnijih afričkih država, koju je časopis Foreign Policy proglasio 'propalom državom', što tamošnje političare nije potaknulo da se svim snagama pozabave poboljšanjem ekonomske i socijalne situacije, nego se već par godina pokušava izglasati tzv. Kill The Gays zakon, po kojemu bi se homoseksualnost kažnjavla smrću. Da za to nisu potrebni zakoni, pokazalo je ubojstvo aktivista Davida Katoa, koji se s još 100 lokalnih homoseksualaca našao na naslovnici ugandskog tabloida, uz natpis 'Objesite ih!'. Kato je uspješno tužio tabloid za ugrožavanje života te dobio odštetu od 640 dolara (?!), ali je ubrzo ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Naravno, njegove ubojice nisu nikad pronađene.

Zapadni mediji bili su užasnuti ovakvim razvojem događaja te se krenulo istraživati otkud takva nemilosrdna homofobija u Ugandi, pa je Guardian prvi pisao o vezama američkih kršćanskih fundamentalista i ugandskih političara. Tu tematiku dubinski istražuje dox 'God Loves Uganda', prikazan premijerno ove godine na festivalu Sundance, čiji autor Roger Ross Williams tvrdi da je 'mržnja prema homoseksualcima uvezena u Ugandu'.

Primjerice, zanimljivo je kako je poznata homofobna američka udruga Family Research Council, na koju se pozivaju i hrvatski katolički aktivisti, lobirala u američkom Kongresu da se ne osudi ugandski prijedlog zakona smrtne kazne za homoseksualnost. Nadalje, ključnu ulogu u širenju mržnje prema homoseksualcima u Ugandi je odigrala megacrkva iz Kanzasa International House of Prayer (Međunarodna kuća molitve), čija je službeno izražena misija 'osigurati milijun novih duša za Krista i milijarde dolara' do 2020. godine. Afrika se, kako se pokazuje u dokumentarcu, ispostavlja kao omiljena meta ovih antigej aktivista, jer u njoj ima 'mnogo duhovnog potencijala'. Zato se u Ugandu šalju i brojni mladi evangelički kršćani, koje se koristi kao pješadiju u borbi protiv homoseksualnosti.


U Ugandi, kojom je nekoć vladao i psihopatski diktator Idi Amin, američke kršćanske fundamentaliste dočekuje se kao spasitelje, pa je tako jedan od njihovih istaknutih vođa Scott Lively, imao priliku pet sati govoriti pred tamošnjim parlamentom. Lively je inače koautor knjige 'The Pink Swastika', u kojoj se tvrdi da su homoseksualci izmislili nacizam, a vrijedi napomenuti da je i Judith Reisman pohvalno govorila o tim paranoidnim tezama.

Filmaš Roger Ross Williams je u intervjuu za Mother Jones objasnio zašto američki ekstremisti imaju toliki utjecaj u Ugandi: 'Mladi bijeli religiozni Amerikanci tamo su prihvaćeni jer predstavljaju sve ono što predstavlja Amerika: novac, moć, slobodu. Zbog čega bi inače stara žena iz Ugande uopće slušala nekog 22-godišnjaka koji govori u što smije, a u što ne smije vjerovati. Za misionare je privlačno i što mogu raditi što žele i ići gdje žele – u škole, u bolnice, u parlament.'

Baš kao što se znanstvenu šarlatanku Judith Reisman pozivalo da govori na zagrebačkim fakultetima.

Foršpan za dokumentarni film 'God Loves Uganda'.