'PRLJAVE' BIOGRAFIJE KANDIDATA

Izvore iz SOA-e treba smijeniti i kazneno goniti!

03.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Posljednjih dana kruže priče da neki stožeri imaju biografije sa strogo povjerljivim informacijama o protukandidatima. Pitali smo potencijalne predsjednike što bi učinili kada bi otkrili da te informacije cure iz obavještajnih agencija

U svakoj političkoj kampanji kandidati svojim protivnicima na različite načine podmeću noge i vade prljavo rublje iz prošlosti. Prema nekim informacijama, ovo bi mogla biti najprljavija kampanja, jer navodno kruže biografije, pa čak i fotografije koje bi neke od kandidata mogle izbaciti iz utrke za Pantovčak.

Pojedini mediji pišu da neki stožeri posjeduju informacije o ljubavnicima nekih kandidata i druge detalje iz privatnog života, pa čak i da je netko od njih tukao ženu.

Dosada se u svakoj predizbornoj kampanji mogla prepoznati uloga obavještajnih agencija koje imaju zadaću štititi građane, pa bi dokaz o njihovom sudjelovanju u kampanjama doveo do smjena šefova i kaznenih prijava.


Josipović: 'Tko širi povjerljive informacije, treba kazneno odgovarati'

Ivo Josipović (SDP)
smatra da 'ovdje nije riječ o uratku Sigurnosno-obavještajne agencije, već o uratku obavještajnog podzemlja koje se stavilo u službu jednog kandidata'.

Podsjeća da se sigurnosne službe smiju baviti samo stvarima od interesa za nacionalnu sigurnost. 'U konkretnom slučaju, nije samo riječ o zadiranju u privatnost, nego o političkoj intrigi u kojoj se javno dostupni podaci o kandidatima garniraju izmišljotinama. Ne vjerujem da bi ijedan profesionalno odgovoran medij objavio takve lažne podatke', rekao je Josipović.

On smatra da se medijskim napisima željelo kompromitirati protukandidate, ali i Sigurnosno-obavještajnu agenciju pa kaže: 'Očekujem od Agencije i Državnog odvjetništva da prema autorima pamfleta, ali i prema naručitelju, postupe po zakonu. Ako je u intrigi sudjelovao netko tko je zaposlenik sigurnosnih službi, bilo bi nezamislivo da kazneno ne odgovara i da ostane u službi.'

Na pitanje ima li informacije da uopće kruže biografije kandidata i da se podmeće, Josipović je odgovorio: 'Autori pamfleta već su se potrudili da se u javnosti sazna o njihovu uratku i nekim detaljima iz sadržaja. Ni meni nisu tajna. Posebno me veseli što za to znaju SOA i Državno odvjetništvo koji trebaju istražiti slučaj.'



Bandić: 'To su udbaške metode'

Milan Bandić, kojega se u medijima prozivalo da stoji na prvoj liniji svog napada na predsjedničku fotelju kao podmetač nogu, vjeruje obavještajcima i kaže da su 'u proteklom desetljeću hrvatske obavještajne službe prošle transformaciju iz politizirane u profesionalnu službu koja služi interesima hrvatskih građana'.

Ipak, Bandić se kao predsjednik ne bi time zadovoljio i kaže: 'Hrvatske obavještajne službe imaju još prostora za napredak i trebale bi imati još važniju ulogu u suzbijanju korupcije i kriminala.'

Na pitanje ima li saznanja da neki kandidati imaju prljavo rublje koje namjeravaju plasirati, Bandić je rekao da je o tome čitao samo u medijima: 'To me podsjeća na udbaške metode, u kojima su se akteri obično predstavljali kao jedna od žrtava. Nikada nisam vodio prljavu kampanju niti ću voditi.'

Tvrdi da je proteklih godina bio žrtva mnogobrojnih prljavština, diskreditiranja i omalovažavanja: 'Tako da me ništa ne bi iznenadilo niti da se sada nešto slično pojavi u javnosti. Ali ne obazirem se na takve provokacije.'


Vidošević: 'Kazniti zlouporabu SOA-e'

Nadan Vidošević kaže da nema nikakve podatke o kompromitirajućim biografijama i fotografijama. No on misli da je 'Sigurnosno-obavještajna agencija pred novim izazovom potpore gospodarskoj diplomaciji radi prodaje hrvatskih roba i usluga na svjetskom tržištu, što je temeljna pretpostavka očuvanju radnih mjesta i standarda građana'.

'Posebna zadaća je protuobavještajni rad na otkrivanju i praćenju šverca roba i usluga, kretanja kapitala, pa i rada na crno, što sve zajedno razara nacionalni ekonomski prostor i djeluje demotivirajuće na građane', rekao je Vidošević i tek dodao da se 'pojava eventualne zloupotrebe Agencije mora najoštrije kazniti'.

Pusić: 'Treba raskrinkati one koji puštaju informacije'



Vesna Pusić(HNS) tvrdi da bi se s premijerkom dogovorila oko 'strategije u usmjeravanju, glavnim naglascima u zadaćama u okviru ovlasti, efikasnosti civilnog nadzora te izvještavanja i odgovornosti SOA-e'. Nakon toga, kaže, treba napraviti pregled kadrovske strukture.

'Po mogućnosti u dogovoru s premijerkom, ustanovila bih redovite konzultacije o poslovima SOA-e u okviru Vijeća za nacionalnu sigurnost', dodala je Pusić.

Što se tiče curenja podataka iz SOA-e u svrhu političke, financijske ili druge kompromitacije i/ili ucjenjivanja osoba iz javnog života, Pusić kaže da to treba rezultirati smjenama.

'Ako takva vrsta postupaka dolazi iz drugih izvora, zadaća SOA-e je da ih razotkrije i raskrinka', ističe Pusić i tvrdi kako za sada nema saznanja da se šire informacije o pojedinim kandidatima.

Kajin: 'Istinu pustiti na vidjelo'


Damir Kajin (IDS) rekao je da bi ukinuo obavještajnu agenciju pri Ministarstvu vanjskih poslova, jer 'tripliranje službi Hrvatskoj nije potrebno'.

'Oni koji govore o obavještajnoj zajednici kao sredstvu međunarodne trgovine niti poznaju njen sustav, niti mi imamo što treće špijunirati da bi domaće tvrtke radile. Umjesto da toj službi izmišljamo posao, treba je rasformirati', kaže Kajin.

Dodao je: 'Toliko sam u politici, svaki mi se korak prati, svakodnevno nastupam, svi znaju što smo ja i moji stekli do devedesete i od devedesete, tako da mirno spavam.'

Što se tiče napisa o podmetanjima informacija iz privatnog života kandidata, Kajin kaže da je samo čitao o tome i dodaje: 'Podmetanja valja zaustaviti, a istinu pustiti na vidjelo.'

Kajin predlaže da se s kandidatima treba provjeriti 'odgovaraju li dezinformacije ili informacije istini, širitelje laži preko POA-e i MUP-a zaustaviti, a sud sankcionirati'.

'Sve to rade ili nečiji politički tabori ili razvojačeni pripadnici službi koji i na taj način ostaju u prljavom poslu kako bi pomogli jednom sebi srodnom političkom načinu razmišljanja. No toga se ne bojim', zaključuje Kajin.


Tuđman: 'SOA-i je netko morao narediti'

Miroslav Tuđman rekao je da će SOA-i izdavati naredbe jer predsjednik ima zadaću kontrolirati sigurnost. 'Cijeli taj sustav ću podrediti strategiji razvoja RH i međunarodnoj politici koju ću definirati.'

Kaže da nema informacija o kruženju spornih informacija o kandidatima jer je stalno na terenu, ali smatra da je 'nedopustivo da se obavještajne službe bave dezinformacijom i izvještajnim ratom, ili da se petljaju u kampanje'.

'Izvještajne službe, ako to rade samostalno, onda je to kazneno djelo koje nije samo pitanje smjenjivanja. Ako to rade, onda im je netko takvu zadaću dao i on mora odgovarati', kaže Tuđman.

Škare-Ožbolt: 'Čula sam da se želi podmetati'



Vesna Škare-Ožbolt kaže da suradnja predsjednika i premijera mora funkcionirati kako bi bolje radile i službe.

Na priče o ljubavnicima i drugim navodnim detaljima koji se kriju u privatnim životima kandidata, Škare-Ožbolt kaže da ju to ne uzrujava. 'Bit će priča, a znam da ništa loše u životu ne radim i kada bih bila u emisiji 'Trenutak istine', moj odgovor bio bi istinit.'

'Nemam skandala, ako se u njima i spominjem, nisam ih ja napravila. Živim pristojno, nemam afera, mirno spavam.'

Ipak, Škare-Ožbolt kaže kako je čula da neki stožeri imaju spremno prljavo rublje protukandidata, ali i da često na mail s nepoznatih adresa prima informacije koje bi mogle naštetiti suparnicima. Navodi da joj je to glupo, da mail pročita, ali ne prosljeđuje neprovjerene informacije.


Hebrang: 'Nemam tajni na ljubavnom planu'

Andrija Hebrang tvrdi da bi od SOA-e tražio 'dnevna izvješća o glavnim problemima te tjedne koordinacije na kojima bih tražio konkretna djelovanja'.

'Svakako bih inzistirao na zaustavljanju curenja podataka, strogi nadzor nad prisluškivanjem građana kako se ne bi narušile ljudske slobode i prava, a ustrojio bih poseban tim za sprečavanje gospodarskog kriminala', ističe Hebrang.

'Najprije bih postavio pitanje, ako postoje kaznena djela, zašto nisu prijavljena. Zatim bih istražio nije li motiv politički, a ako jest, tko je u njima sudjelovao', kaže Hebrang i dodaje da informacije o navodnim podmetanjima ima samo iz medija.

'Pristajem na objavljivanje svih podataka o meni jer nemam nikakvih tajni na financijskom, a ni na ljubavnom planu.'


Mikšić: 'Moja je biografija objavljena'

Boris Mikšić bi sa Sigurnosno-obavještajnom službom radio samo na 'utiranju korupcije' u Hrvatskoj.

'Mene kao budućeg predsjednika više zanimaju gospodarska pitanja i razvoj ekonomske Hrvatske', rekao je Mikšić, koji tvrdi da, što se tiče biografije, on nema što skrivati, jer 'ona je već dosada tiskana u 120.000 primjeraka'.

'Kod mene je sve transparentno, kampanju financiram svojim novcem, imovinsku karticu sam narodu predočio. Ja sam došao u Hrvatsku da dajem, a ne da od nje uzimam, što sam i dokazao otvaranjem tvornice u Belom Manastiru koja danas izvozi hrvatski proizvod po čitavom svijetu', zaključio je Mikšić.

Vukšić: 'Počela štipanja, uskoro će i udarci'

Kao eventualni predsjednik RH, Slavko Vukšić bi sa SOA-om radio 'unutar ustavnih ovlasti i točno onako kako to propisuje Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu'.

Što se tiče prljave kampanje, Slavko Vukšić ju je, kaže, 'prvi osjetio na svojim leđima kada je na HTV-u objavljeno da je u posjedu dokumentacije koja potvrđuje da je njegova tvrtka oštetila državni proračun za 52 milijuna kuna'.

Vukšić smatra da je tako njemu presudio HTV prije nego je imao priliku pokazati svoje pravovaljane dokumente. 'Apsurdno, to je jednake vrijednosti kao da je izborni stožer objavio da je u posjedu nalaza koji pokazuje da je urednik HIV pozitivan ili štogod slično bedasto.'

Kaže da je čuo za opterećene biografije kandidata i da ga ništa više ne čudi. 'Ovo jest prljava kampanja jer je velika gužva pred golom. Još prije su počela štipanja u živom zidu, potezanja za majice, a očekujemo da će uskoro krenuti udarci kopačkama po nezgodnijim dijelovima tijela.'

Dragan Primorac nije mogao ništa komentirati jer je u SAD-u, dok od Josipa Jurčevića nismo dobili odgovor do završetka članka.