NEMA VIŠE PREPREKA

Izvještaj o monitoringu Hrvatske bit će pozitivan!

24.09.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Bruxellesu se sastao s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom. Konačno je potvrđeno da više nema nikakve dvojbe oko niti oko proširenja niti oko monitoringa niti oko ratifikacije pretpristupnog ugovora s Hrvatskom. Izvještaj o monitoringu bit će pozitivan pa nijedna zemlja više neće imati izgovor za odgodu ratifikacije

Po svemu sudeći, sveouhvatni monitoring bit će takav da neće poslužiti nijednoj zemlji članici kao razlog za odgodu ratifikacije pristupnog ugovora. Neke zemlje članice mogu se odlučiti da čekaju zadnje izvješće u travnju sljedeće godine, ali sve to i tada ostaje u dogovorenim rokovima i ne trebamo biti pesimistični u pogledu brzine postupka ratifikacije ugovora, rekao je Mimica.

Na pitanje novinara je li potpuno isključena mogućnost monitoringa i nakon 1. srpnja 2013. kada će Hrvatska postati članicom, Mimica je odgovorio da po svemu onome što se govori, po stajalištima zemalja članica, mislim da je monitoring nakon članstva isključen. Dodao je da će one zemlje koje su tražile pretpristupni monitoring iz izvješća Komisije dobiti potvrdu da Hrvatska ulazi kao potpuno spremna članica.