RUSIJA ODBACUJE KRITIKE

'Izvješće State Deparmenta - propagandni materijal'

12.04.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da je prošlotjedno izvješće State Departmenta, u kojem se kritizira stanje ljudskih prava u Rusiji, 'ispolitizirano' i da odražava 'dvostruka mjerila'

'Kao i ranije, dokument je nažalost postao očiti dokaz uporabe 'dvostrukih mjerila' i politizacije pitanja ljudskih prava, koju provodi SAD', istaklo je ministarstvo u priopćenju objavljenom na njegovoj web stranici.

Ruska vlada krši građanske i političke slobode 'pritvarajući prosvjednike i vršeći pritisak na određene nevladine udruge (NGO), neovisne medije, neke vjerske manjine, neovisne radničke sindikate i političku oporbu', ističe se u izvješću State Departmenta, po kojem se u Rusiji događaju 'posebno ozbiljna kršenja ljudskih prava'.

Napadi na novinare i civilne aktiviste su nastavljeni, kao i fizičko zlostavljanje od policijskih službi i smrti izazvane vojnim šikaniranjem te teškim uvjetima u pritvoru. Korupcija i redovito kršenje vladavine prava također ima svoju ulogu, dodaje se u izvješću.

State Department kritizira i nastavak oružanog sukoba na sjevernom Kavkazu te politički slučaj zatvorenog bivšeg čelnika Yukosa, Mihaila Hodorovskog.

Čelnik vijeća za ljudska prava u Kremlju, Mihail Fedotov, izjavio je da je izvješće 'propagandni materijal', no ipak je obećao da će vijeće razmotriti 'greške' na koje se u tom dokumentu ukazuje, prenosi ruski dnevnik na engleskom jeziku The Moscow Times.

Rusija, Bjelorusija i Ukrajina tri su europske zemlje s najgorim stanjem ljudskih prava u 2010., istaknuto je u izvješću State Departmenta.