PROBLEMI PO KURIKULUMU

Vrdoljak nakon sastanka s Plenkovićem: Koalicija je stabilna

06.04.2018 u 19:52

Bionic
Reading

Dva dana nakon što je Posebno stručno povjerenstvo uzelo time-out oko izbora Ekspertne radne skupine za kurikulum, još uvijek nije poznato tko će biti voditelj i članovi tog tijela. Kako bi se došlo do kompromisa, u Banskim dvorima večeras su se na sastanku našli premijer Andrej Plenković i šef HNS-a Ivan Vrdoljak, a izvanredno je zasjedalo i čelništvo HNS-a

Čelništvo HNS-a, doznaje tportal, okupilo se u petak u 21 sat u središnjici stranke, i to na temu izbora Ekspertne radne skupine zbog kojeg su se između te stranke i HDZ-a posljednjih dana stvorile napetosti.

Podsjetimo, HDZ i premijer Andrej Plenković na čelu ERS-a voljeli bi vidjeti državnog tajnika Matka Glunčića, no za njega je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jasno rekla da ga ne želi na čelu skupine. HNS kaže da Glunčić ne može biti voditelj ERS-a jer ne ispunjava uvjete natječaja, a i u javnosti je govorio protiv kurikularne reforme.

<<Divjak o Glunčiću: Ja sam svoje rekla i od toga ne odustajem

Gotovo osam sati trajala je u srijedu sjednica PSP-a, no odluka o tome tko će biti voditelji i članovi ERS-a nije donesena. To je tijelo uzelo svojevrsni dvodnevni time-out u kojem se trebao dogovoriti konsenzus između HDZ-a i HNS-a.

Plenković je u petak nakon Predsjedništva HDZ-a sudjelovao i na sastanku zagrebačkog HDZ-a, koji je većinom glasova podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Nakon toga uputio se u Banske dvore, gdje ga je dočekala kamera Nove TV. Na pitanje očekuje li dogovor s Vrdoljakom, Plenković se poručio: Sve će biti u redu'. Na pitanje zašto inzistira na Glunčiću, premijer je odgovorio: 'Tko to kaže? Bitno je da imamo konsenzus oko sveobuhvatne reforme, koja je dobra za mlade i hrvatsku ekonomiju.'

Plenković je u Banske dvore stigao u pratnji predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a iza 20:30 u Banske dvore, u pratnji tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka, stigao je i Ivan Vrdoljak.

'Stvarno imam stav gdje je politika suradnje nužna u Hrvatskoj. Želimo čuti sve ideje, želimo napraviti kompromise i voditi politiku uključivosti, ali ono što sigurno ne želimo i nećemo dopustiti je zaustavljanje reforme. Siguran sam da ćemo razgovorom postići dogovor. I na takvim koalicijskim razgovorima, gdje naravno dođe do različitih mišljenja i stavova, pobjednici će biti naša djeca koja će dobiti europsko obrazovanje', poručio je Vrdoljak ulazeći u Vladu. Nakon njega u Banske dvore je stigao i HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

  • +15
Sastanak u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Vrdoljak nakon sastanka: U javnosti je stvorena tenzija, a atmosfera je zapravo odlična

Sastanak je završio iza 23 sata. Novinarima je, prenosi N1, izjavu dao Vrdoljak koji je kazao da se razgovaralo o nizu tema, pa i o članovima ERS-a.

'Na dobrom smo putu', ocjenio je.

Nije je želio odgovoriti na pitanje hoće li Glunčić biti voditelj Ekspertne radne skupine. Kazao je da će premijer Andrej Plenković za dan ili dva sazvati sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva koje bira čelnika ERS-a.

'Koalicija je stabilna. Konstatirali smo da je u javnosti stvorena tenzija, a atmosfera je zapravo bila odlična', rekao Vrdoljak i potom se uputio u središnjicu HNS-a.