NEMA MJESTA PANICI

Izuzetno opasna bakterija u požeškom zatvoru

23.05.2009 u 17:27

Bionic
Reading

Načelnica Odjela tretmana u Odgojnom zavodu Požege Marijana Prpić potvrdila je danas Hini da je u požeškoj odgojnoj ustanovi pri Kaznenom zavodu samo kod jedne maloljetnice potvrđena prisutnost bakterije MRSA (zlatni stafilokok), no da nitko od djelatnika te odgojne ustanove ni od ostalih osuđenih osoba nije pozitivan na tu bakteriju

Istaknula je da su dodatno pojačane mjere zaštite te da su poduzete mjere dezinfekcije prostora i svega ostaloga što se koristi u požeškoj odgojnoj ustanovi.

'Iako je kod jedne maloljetnice u odgojnoj ustanovi pri Kaznenom zavodu u Požegi 19. svibnja potvrđena prisutnost bakterije MRSA, razloga za paniku nema, a sve je pod pojačanim nadzorom', istaknula je načelnica Odjela tretmana u Odgojnom zavodu Požege.

Nitko od djelatnika te odgojne ustanove u Požegi ni ostalih osuđenih osoba, pa ni dvomjesečno dijete maloljetnice, s kojim je ona u svakodnevnom kontaktu, nije pozitivan na bakteriju MRSA, a to su pokazali zdravstveni nalazi.

Pretpostavlja se da je djevojka s tek navršenih 17 godina bakteriju MRSA dobila u koprivničkoj bolnici, gdje joj je sanirana teška ozljeda abdomena nakon uboda nožem, koji je zadobila u visokom stupnju trudnoće. Upravo je tamo kod nje prvi put utvrđena ta bakterija te je otada ona bila pod stalnim nadzorom, rekla je Prpić.

Nakon toga maloljetnica je bila smještena u zatvorsku bolnicu, budući da joj je izrečena pravomoćna mjera upućivanja u Odgojni zavod. Otpuštanjem iz te bolnice ona je bila ponovno negativna na MRSA, dodala je.

U Odgojnom zavodu Požege maloljetnica se nalazi od 23. siječnja ove godine i sve do prije nekoliko dana ona je na tu bakteriju bila negativna.

'Odgajanica još uvijek koristi vrećice i upravo smo početkom ovoga mjeseca napravili prve korake da se pristupi potrebnoj operaciji otvora na trbuhu, koja bi se trebala obaviti ovoga utorka. Naša je odgajanica u Odjelu za roditelje, budući da je početkom ožujka i rodila te nije u fizičkom kontaktu s drugim odgajanicama', rekla je pročelnica Prpić.

Dodala je: 'Bez obzira na to, nastavljeno je s pojačanim mjerama higijene svih prostora. Napravljen je bris i kod djeteta maloljetnice, koji je bio negativan, ali i kod svih ostalih odgajanica te svih ostalih osoba koje su bile u izravnom kontaktu s odgajanicom, a koje su također imale negativan bris. Sve smo mjere poduzeli te se majka i dalje nalazi na Odjelu za roditelje, koji je i inače fizički odijeljen od drugih odjela u kaznionici, što znači da ostale osuđenice nisu u direktnom kontaktu s maloljetnicom. Nakon pozitivnog nalaza kod maloljetne majke dodatno smo pojačali mjere zaštite, pa se sada odgajanici hrana donosi u sobu', rekla je načelnica Prpić.

Dodala je da su poduzete i mjere dezinfekcije prostora i svega ostaloga što se koristi.

Bakterija MRSA (staphylococcus aureus) često je prisutna na koži ili u nosu populacije. Njena prisutnost na neoštećenoj koži nije opasna, ali prodor mikroorganizama ispod kože može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a bakterija je otporna na većinu antibiotika.