REALIZACIJA TESLINE IDEJE

Izumitelj iz Bjelovara izradio automobil na vodu

24.07.2010 u 09:59

Bionic
Reading

Prije otprilike tri godine, Bjelovarac Marijan Radanec odlučio je stati na kraj zagađenju okoliša te kupovanju skupog goriva. U vlastitom aranžmanu izradio je generator koji mu omogućuje stvaranje plina iz vode, a kojim pokreće svoj automobil

Marijan Radanec proizveo je hibridni automobil na vodu. Pomoću posebnog generatora koji je dizajnirao prije tri godine, hidrolizom od vode proizvodi plin. Samo decilitar vode navodno je dovoljno za proizvodnju plina za 800 kilometara za osobno vozilo.

'To je Teslin izum. Predvidio je da će se u budućnosti vozila kretati na vodu', rekao je za 24 Sata poznati bjelovarski ekološki aktivist Marijan Radanec (63). Napravio je prvi generator koji proizvodi plin iz vode. Već tri godine vozi automobil koji kao gorivo koristi benzin i plin proizveden pomoću toga generatora.

Zbog velikog zagađenja, ali i skupoga goriva, prije tri godine napravio je prvi generator i ugradio ga u svoj, gotovo dva desetljeća star Renault 19. Od tada je prošao oko 100.000 kilometara.

Prema riječima ovog inovativnog Bjelovarca, mnogo njegovih sugrađana zahvaljujući njemu vozi hibridne automobile.