TUŽITELJSTVO: KRIV JE

Izricanje presude Veljku Mariću

23.09.2011 u 07:43

Bionic
Reading

Pred sudskim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu očekuje se izricanje presude hrvatskom branitelju Veljku Mariću, optuženom za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u Rastovcu, javlja HRT

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

U završnoj riječi tužiteljstvo je zatražilo da Marić bude proglašen krivim, a Marićeva obrana zatražila je da bude oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji Otkos u rujnu i listopadu 1991. u nekoliko organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.