na birališta u ožujku?

Izraelu ponovno prijeti ponavljanje izbora, bili bi to treći ove godine

09.12.2019 u 17:22

Bionic
Reading

Dvije najveće stranke u Izraelu dogovorile su se da će se treći izbori održati 2. ožujka ako se do isteka roka u srijedu ne postigne dogovor o vladajućoj koaliciji.

Glasovanje o datumu bit će u srijedu a ne ranije kako bi se čelnici stranaka pribrali i izbjegli "nepotrebne i skupe izbore u zadnjem trenutku", rekao je predsjednik parlamenta Yuli Edelstein.

Benny Gantz iz centrističkog saveza Plavih i bijelih i vršitelj dužnosti premijera Benjamin Netanyahu iz desničarskog Likuda međusobno se optužuju za neuspjelo sastavljanje vlade.

Ako do srijede u 23.59 sati ne bude postignut dogovor, to će biti prvi put od 1984. da će se izbori održati u ponedjeljak.

Po izraelskom zakonu, novi izbori moraju se održati prvog utorka nakon 90 dana od raspuštanja parlamenta, ali većina može i drukčije odlučiti. Svi utorci u ožujku su problematični zbog raznih događanja.

Izrael je suočen s političkim zastojem koji ne mogu riješiti ni Netanyahu niti Gantz. Oni već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu jedinstva, prvi put nakon izbora u travnju, a drugi nakon rujanskih izbora.

  • +12
Benjamin Netanyahu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN