ZBOG SILOVANJA

Izraelskom predsjedniku sedam godina zatvora

22.03.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Nitko nije iznad zakona, kazali su suci presudivši Moshi Katsavu zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja više žena, javlja izraelski dnevnik Haaretz

Kazneni sud u Tel Avivu presudio je danas i odredio sedmogodišnju kaznu zatvora za bivšega izraelskoga predsjednika Moshe Katsava kojeg se teretilo za silovanje i seksualno napastovanje više žena.

Nakon što je čuo presudu, Katsav je zaplakao izgubio je živce i povikao na predsjednika sudskog vijeća: 'U krivu si, dopustio si da pobijedi lažljivica!

Katsavu (65) je prijetila kazna od čak 16 godina zatvora jer toliko je bilo zatražilo tužiteljstvo u procesu koji je okončan u prosincu. On je bio zanijekao sve optužbe, a ticale su se navodnog silovanja počinjenog 1990. dok je bio ministar.

Odbio je i optužbe još dviju žena koje su ga teretile za seksualno zlostavljanje dok je bio predsjednik (2000-2007).

Suci su u obrazloženju potvrdili navode tužiteljstva i kazali da kazna mora biti jasna i čvrsta jer 'silovanje teško oštećuje i razara dušu žrtve'.

Dodali su da se optuženi 'mora suočiti s odgovornošću jer nitko nije iznad zakona'. Jedan od troje sudaca je dao izdvojeno mišljenje ustvrdivši da kazna mora biti četiri godine zatvora.

Katsav će morati platiti i odštetu od 100.000 šekela (oko 20.000 eura) ženi koju je silovao.

U prvoj reakciji na presudu izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je osuda Katsava 'žalostan dan u povijesti Izraela'.