dostavili ponudu

Izraelsko-kineski konzorcij želi Aluminij iz Mostara

18.10.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Izraelsko-kineski konzorcij, kojega čini grupacija "M.T. Abraham", Amira Grossa Kabirija, poduzetnika i vlasnika nogometnoga kluba "Hapoela" iz Tel Aviva, te kineski gigant CMEC, dostavili su vlastima Federacije BiH ponudu o preuzimanju u srpnju ugašenog mostarskog Aluminija i ponovnom pokretanju proizvodnje, prenosi u petak mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore bliske Vladi Federaciji BiH

Predstavnici izraelskih i kineskih investitora predstavili su užem sastavu vlade biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, navodi list. 'M.T. Abraham' i 'CMEC' su ponudili ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbe električnom energijom te otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od aluminija.

Uz to u roku od godinu dana ovi investitori su se obvezali vratiti na posao svih radnika na njihova radna mjesta. U toj ponudi dostavljenoj vladi traži se od Federacije BiH subvencioniranje dijela cijene električne energije dok elektrana za potrebe Aluminija ne bude izgrađena.

Vlada Federacije BiH po izvoru Dnevnog lista zbog opširnog materijala jučer nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu konzorcija pa se očekuje da će se o toj ponudi očitovati na jednoj od sljedećih sjednica.

Zajedno s tom ponudom zainteresiranost  za kupovinu kompanije Aluminija iz Mostara izrazila je kompanija 'WAQT Trade LLC' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, o kojoj su mediji u BiH navodili kako uopće nije ozbiljan investitor,

Posrnuli mostarski gigant Aluminij prestao je raditi nakon što je isključen s naponske mreže početkom srpnja zbog golemih dugovanja koji su premašili 200 milijuna eura. Ova je kompanija plaćala iznimno visoku cijenu električne energije i sirovina te imala loše ugovore s dobavljačima.

Nedavno je 500 radnika Aluminija proglašeno tehnološkim viškom te je ostalo angažirano 380 djelatnika koji čekaju eventualne investitore kako bi kompanija ponovno nastavila s radom. Ukoliko se do početka iduće godine to ne dogodi i ostali radnici će dobiti otkaz i otpremnine, a Aluminij će otići u stečaj.