NAKON NAPADA U BUGARSKOJ

Izraelski veleposlanik najbolje čuvana osoba u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Napad na izraelske turiste u Bugarskoj, gdje je u eksploziji poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno ih je tridesetak, podigao je isti dan zadarsku policiju na noge. Desetak policajaca, naime, u Zadru čuva veleposlanika Izraela Yosefa Amranija, koji ovaj tjedan boravi u tom gradu s brojnim izraelskim gostima u sklopu manifestacije Čarolije Izraela – ljeto u Zadru

U četvrtak oko četiri sata ujutro u marinu u centru Zadra stigli su ronioci jedinice interventne policije PU zadarske kako bi pregledali dno jahte prije isplovljavanja izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija na Kornate.

Nakon detaljnog pregleda, u četvrtak rano ujutro desetak policajaca sa psima je, kako je Večernjem listu neslužbeno potvrđeno, pretražilo hotel u centru Zadra u kojem je smješteno visoko izraelsko izaslanstvo. U policiji tvrde da nije bilo nikakve dojave o prijetnji veleposlaniku Izraela, već da se radilo o rutinskoj pretrazi kako bi se isključila mogućnost postavljanja eksplozivne naprave.


Veleposlanike i njegove goste prilikom obilaska zadarskog arhipelaga pratili su policajci, i to dva na samom brodu, a bio je tu i policijski brod na kojem je navodno bilo još petero policajaca.

Policajci su Izraelce pratili i tijekom ručka u restoranu na Kornatu. O točnom broju policajaca u osiguranju izraelski veleposlanik Yosef Amrani nije nam govorio u telefonskom razgovoru, no istaknuo je veliku zahvalnost predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću i ministru Ostojiću koji su s njim kontaktirali nakon napada na izraelske turiste u Bugarskoj.

'Moram im posebno zahvaliti na podršci i suosjećanju zbog nevinih žrtava koje su stradale. Zahvaljujem i na instrukcijama, ali i na pomoći zbog koje se osjećamo sigurno. Mi se odlično osjećamo i uživamo u Zadru i u Hrvatskoj i posjetitelji iz Izraela ovdje se osjećaju sigurno', rekao je Yosef Amrani potvrđujući da je policija podigla razinu sigurnosti. Istodobno, u Bugarskoj je glavna tema zašto je došlo do propusta u sigurnosnim službama.

Pojačana kontrola na graničnim prijelazima

MUP je pojačao kontrole na graničnim prijelazima, a intenzivnije radi cijela hrvatska obavještajna zajednica, s obzirom na to da je bombaški napad izveden u jeku turističke sezone. Intenzivni ulasci stranih državljana tijekom turističke sezone okolnost su koju teroristi koriste, piše Jutarnji list

Službenici hrvatskog “antiterorističkog odjela” surađuju s kolegama iz kriminalističkih službi drugih zemalja, objašnjavaju u Odjelu za odnose s javnošću. Mjere nadzora i osiguranja hrvatskih ljetovališta provode se nesmetano i zasad nema najava da bi državljani Izraela u našoj zemlji mogli biti izloženi sličnom napadu.