NJEMAČKI KNJIŽEVNIK

Izraelski pisci pozivaju kolege u svijetu da osude Grassa

10.04.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik izraelske udruge pisaca na hebrejskom jeziku pozvao je u utorak kolege po peru iz cijeloga svijeta da osude 'nemoralna' stajališta njemačkog književnika, nobelovca Guentera Grassa koji je kritizirao izraelsku politiku prema Iranu

'Šokirani smo sramnim i nemoralnim stajalištima Guentera Grassa kojima želi oduzeti legitimitet Izraelu i židovskom narodu i pozivamo pisce diljem svijeta da ga osude', rekao je Herzl Hakak

Obratit ćemo se Pen Clubu i Nobelovu odboru. 'Oni se moraju izjasniti: ovdje se ne radi o politici, već o moralu jer je Grass suučesnik operacije opravdavanja genocidnih izjava iranskih vođa', rekao je Hakak.

Iransko državno vodstvo redovito poziva na 'brisanje hebrejske države sa zemljovida' Bliskog istoka.

U pjesmi objavljenoj u njemačkome dnevniku Sueddeutsche Zeitung, Guenter Grass (84) je rekao da Izrael i njegovo atomsko oružje ugrožavaju svjetski mir jer prijete preventivnim napadima na iranska nuklearna postrojenja.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999, Grass je 2006. priznao da je u mladosti pripadao Waffen SS-u, elitnim postrojbama Adolfa Hitlera, upravo on, ljevičarski pisac koji je svojim djelom preispitivao nacističku prošlost svoje zemlje.

Izrael je Grassa zbog objave pjesme proglasio nepoželjnom osobom.