BOGATO ISKUSTVO

Izraelski ministar pozvao na ubojstvo Haniyeha

04.02.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Izraelski ministar stanovanja i izgradnje Ze'ev Boim rekao je da Izrael mora likvidirati premijera iz palestinskog Hamasa Ismaila Haniyeha, kako bi se zaustavio nastavak raketiranja juga Izraela, prenio je izraelski vojni radio

JERUZALEM - 'Sve dok Hamas u Gazi i provodi teror, ne samo protiv Izraela, već i protiv civilnog stanovništva u pojasu, rakete će nastaviti udarati Izrael', rekao je Boim.

Taj ministar predviđa da bi ubojstvo Haniyeha izazvalo isti odgovor kao onaj nakon ubojstva duhovnog vođe islamističkog Hamasa, šeika Ahmeda Yassina 2004. godine. Iako je to ubojstvo izazvalo oštre međunarodne kritike, donijelo je dugo razdoblje zbunjenosti, rekao je Boim.

Javni poziv poput ovog mogao bi doprinijeti ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama i navesti Haniyeha i druge čelnike Hamasa da se još bolje skriju, što bi Izraelu otežalo eventualni pokušaj njegova ubojstva, komentiraju izraelski mediji.

Bivši šef izraelske vojske Moshe Ya'alon pridružio se kritičarima. 'Imamo mnoge opcije i, da sam na mjestu Boima, ne bih ih javno iznosio', rekao je Ya'alon.

Izraelski ministar prometa, bivši šef vojske Shaul Mofaz, također je prijetio ubojstvom Haniyeha i drugih čelnika Hamasa, kada je njegova stranka Kadima pokrenula izbornu kampanju krajem prošlog mjeseca.

'Sve dok Gilad Shalit (oteti izraelski vojnik) ne vidi svjetlo dana, nećete ni vi. Dok Shalit ne bude oslobođen, vi i vaši prijatelji nećete biti slobodni. Nećemo oklijevati poslati vas na način na koji smo poslali Yassina i Rantissija', rekao je on, misleći na ubijene čelnike Hamasa.

Shalit je u zatočeništvu od lipnja 2006. godine, kada su ga u prekograničnom napadu, kroz tunel ispod granice pojasa Gaze i Izraela, oteli pripadnici tri palestinske ekstremističke organizacije povezene s vojnim krilom Hamasa.

Mofazov tvrdolinijaški stav smatra se dijelom napora vladajuće stranke centra Kadime da poboljša imidž u kampanji nakon pada popularnosti šefice diplomacije Tzipi Livni poslije rata u Gazi.