INVAZIJA

Izraelske postrojbe se približavaju gradu Gazi

04.01.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Izraelske snage nastavljaju u nedjelju sa žestokim napadima protiv Hamasovih boraca, a izraelski mediji javljaju da su pješačke postrojbe uz potporu tenkova i zrakoplovstva zauzele određena područja i podijelile Pojas Gaze na tri dijela

Pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika DPA javlja da se izraelski vojnici na terenu uglavnom suočavaju s Hamasovom minobacačkom vatrom, dok izravnih okršaja ima malo. 'Djelujemo u vrlo izazovnom području koje je Hamas dobro pripremio kako bi odbacio napad', kazao je on.

France presse prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjem židovskom naselju Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi. Izraelske snage, prenose agencije tvrdnje medija u Izraelu, uspjele su zauzeti određena područja i tako međusobno izolirati skupine Hamasovih boraca kako bi ih lakše svladali.

Palestinski izvori navode da je od početka kopnenog napada u sdubotu navečer poginulo najmanj 17 Palestinaca a 130 je ranjeno. Izraelci su potvrdili da je 30 njihovih vojnika ranjeno a odbacili su Hamasove tvrdnje da je devet izraelskih vojnika ubijeno a dva zarobljena.

Diplomatske inicijative za postizanje primirja zasad ne daju rezultata. Vijeće sigurnosti nije postiglo nikakav dogovor, premda je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon pozvao na hitan prekid operacije u Gazi. Veleposlanik Jean-Maurice Ripert rekao je da je Vijeće 'ozbiljno zabrinuto zbog eskalacije' nasilja, ali da dogovor nije postignut. 'Nismo mogli postići dogovor večeras, vidjet ćemo za sutra.' Sjedinjene Države spriječile su u nedjelju rano ujutro libijski pokušaj da nagovori Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na hitan prekid vatre u Gazi, kamo su u subotu navečer ušle izraelske kopnene snage, kazali su diplomati za Reuters.