antivirusne i antibakterijske

Izraelske maske od bakaroksida stižu u Hrvatsku, poznata i okvirna cijena

01.07.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo kazala je da su maske koje stižu iz Izraela sljedeći tjedan napravljene od bakaroksida koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje i prevenira sekundarne infekcije

'Kada su shvatili koliko je maska važan proizvod i koliko im je bitno da bude dugotrajnijeg korištenja, razvili su troslojnu masku koja unutra ima bakaroksida i koja prevenira prodiranje virusa i bakterija u organizam, da se diše kroz nju, rekla je Soldo na HRT-u.

Naglasila je da su takve maske dugotrajne, čak i do 12 mjeseci i dok se ona fizički ne uništi trebala bi djelovati. Kazala je da te maske imaju dosta dobre certifikate njemačkih i američkih certificiranih tvrtki, ali da se maska treba pravilno koristiti.

Dodala je da maske iz Izraela stižu na hrvatsko tržište za desetak dana, a cijena bi se trebala kretati oko 40 kuna.

'Kirurške maske su skupe, iako je cijena puno povoljnija nego smo to imali na početku epidemije. One jesu jednokratne i zapravo svaki dan bi trebalo nositi novu, i kad se vidi ekološki učinak na Zemlju o kojem sada ne razmišljamo, jer je strah primaran, sigurno ima smisla i financijski i u ekološkom smislu', istaknula je Soldo.

Što se tiče situacije na tržištu, Soldo je rekla da kirurških maski ima, ali da će trebati vremena da se cijene vrate na prvobitno stanje dok je situacija bila vrlo povoljna.

'Nažalost Hrvatska još uvijek u najvećoj mjeri ovisi o Kini i uvozu iz Kine. Uskoro na tržištu imati i hrvatske maske, jer neke tvrtke su se registrirale za proizvodnju istih. Naglasila je da je riječ o kirurškim maskama, i da će cijene biti pristupačne.

Soldo je kazala kada je počela epidemija zaraze koronavirusom da se količina maski prodala u enormnim količinama, ali za mali broj ljudi. Naglasila je da danas imamo ograničenje izdavanja maski prema jednom pacijentu da bi imali za sve ljude dovoljne količine. Soldo je istaknula da je već sada prosječna cijena kirurških maski malo iznad 5 kuna. Kazala je da maksimalna marža može biti 35%, a da su neki trgovci, ne ljekarne, dizali maržu i čak 200,300 i više posto i to je bilo nekorektno.

Lijekovi za liječenje COVID-a u hrvatskim ljekarnama Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore rekla je da se lijekovi za liječenje COVID-a nalaze u hrvatskim ljekarnama ali oni nisu odobreni za tu indikaciju.

'Mislim da se cijeli znanstveni svijet bavi istraživanjem lijekova da se fokusirao na razvoj novih lijekova i naravno na proširivanju indikacija lijekova koji su već sada odobreni u svijetu. Trenutno dobre kliničke studije imaju tri lijeka i od toga se sva tri mogu nabaviti u Hrvatskoj i primjenjuje se u COVID centrima intenzivne njege koji su liječili pacijente s COVID-om', dodala je. Soldo.

Naglasila je da je COVID dosta kompleksan i da se svakom pacijentu pristupa individualno, da u se prilagođava terapija prema njegovim simptomima.

'Dobra je vijest da su Britanci radili jednu široku studiju koja je bila jako obuhvatna i pokazala je efikasnost jednog lijeka koji je povoljan i dostupan je u skoro svim zemljama svijeta. To je jedna dobra vijest za pacijente. Taj lijek je  deksametazon, poručila je Soldo.

U kliničkim studijima je preko 120 različitih cjepiva, a 20-tak ih je u trećoj fazi.

'Rusi završavaju testiranje cjepiva na svojim vojnicima već u srpnju. Da bi cjepivo bilo sigurno i efikasno treba proći ipak malo više vremena. Onaj koji prvo dobije cjepivo imat će puno povoljniju priliku na tržištu, jer je ogromna potražnja za tim cjepivom. Cjepiva su jedno od najsnažnijih kontroliralih proizvoda u svijetu,', dodala je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.