PALESTINSKI MALI VOJNICI

Izraelska vojska u pet godina uhapsila 800 djece

18.07.2011 u 15:47

Bionic
Reading

U proteklih pet godina izraelska vojska zadržala je više od 800 palestinskih maloljetnika i djece zbog bacanja kamenja na izraelske vojnike, a nakon ispitivanja većinu njih je i zatvorila, izvijestili su izraelski borci za ljudska prava. Iščitavajući vojne izvještaje zaključili su, prenosi Guardian, kako je od 2005. do početka 2011. godine pritvoreno 835 maloljetnika, među kojima i 34 djeteta mlađa od 13 godina, a najgori je slučaj zasigurno onaj osmogodišnjeg dječaka koji je u veljači uhićen u West Banku

Nakon što su shvatili da on nije dječak kojeg traže, vojnici su ga pustili. Tražili su, naime, njegova godinu dana starijeg brata. Nakon uhićenja, devetogodišnjaku su na ruke stavili lisičine, a preko očiju povez te ga odveli u pritvor gdje je pet sati ispitivan. Kada su shvatili koliko ima godina, izraelski vojnici pustili su dječaka.

Potporučnica Avitat Leibovich, glasnogovornica izraelske vojske, komentirala je kako su maloljetnici u svojim napadima ozlijedili oko 160 civila i vojnika.

Iako borci za ljudska prava shvaćaju da izraelske vlasti moraju provoditi zakon, smatraju da noćne racije, vezivanje lisičinama, povezi preko očiju i uskraćivanje prava na odvjetnika nikako ne odgovaraju zlodjelima koja su djeca počinila. Leibovich pak smatra da se u većini slučajeva vojska prema djeci ponaša vrlo primjereno i obzirno, ali neki od načina uhićenja u potpunosti su opravdani zbog nasilja koje maloljetnici izazivaju i čine.