PRIMORAC NA CHATU TPORTALA

Izraelcima sam rekao istinu o Thompsonu

11.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Drugi u nizu predsjedničkih kandidata koji se odazvao na chat tportala bio je nezavisni kandidat Dragan Primorac. Pročitajte što ste ga pitali, i što vam je odgovorio

Marko: Molim Vas recite nam najvažniju stvar koja Vas izdvaja od ostalih kandidata.
Dragan Primorac: Poštenje, neovisnost, međunarodni kontakti, mladost, optimizam, vizija, obrazovanje.

riba_ribi: Gospodine Primorac, možete li objasniti za koliko novaca ste potpisali ugovor za novu zgradu Ministarstva obrazovanja u koju ste se preselili? S kim ste potpisali ugovor?
Dragan Primorac: Nekoliko lokacija MZOŠ-a, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za znanost i visoko obrazovanje su objedinjene na novoj lokaciji što predstavlja uštedu u najmu za 6 dotadašnjih lokacija, a oko učinkovitosti rada da i ne govorim. Ugovor su potpisali ravnatelji Agencija, tadašnji državni tajnik MZOŠ-a uz prethodnu suglasnost Vlade i provedeni javni poziv.

bobica: Stalno spominjete vaše bliske veze s Izraelom, znači li to da ste protiv nezavisnosti Palestine?!!
Dragan Primorac: Moja želja je mir na Bliskom istoku i to ističem tijekom svakog posjeta Izraelu.

mare: gosp. Primorac, koju ulogu po Vama mora imati crkva u Hrvatskoj?
Dragan Primorac: Širiti dobro, razvijati toleranciju prema svim vjerskim zajednicama, i raditi na duhovnoj obnovi vjernika.

Warlord777: Što smatrate svojim najvećim postignućem?
Dragan Primorac: Što sam započeo projekt identifikaciju žrtava Domovinskog rata do tada nepoznatom tehnologijom, DNA analizom te smo time utvrdili identitet tisuće ljudi koje inače ne bi mogli identificirati.

Guest1792
: Kako komentirate to da su se ostali kandidati oglušili na vaše pozive da pokažu imovinske kartice s početka 90-ih?
Dragan Primorac: Strah od istine.

Djed_Mraz: Lijep pozdrav kandidatu Primorcu! Molio bih da, bez da me optužuje kako sam iz nečijeg stožera, odgovori koliko je koštao luksuzni privatni fitness koji je izgradio u svom kabinetu dok je bio ministar. Ovo zanima mene kao građanina koji jedva krpa kraj s krajem...
Dragan Primorac: Hvala na Vašem pitanju. U zgradi MZOŠ-a nikada nije postojao fitness niti jedna kupljena sprava, a u mom Uredu je postojalo jeftino, metalno vratilo ručne izrade i to je jedina istina.

Bozicnica: Zašto ste kao ministar uveli državnu maturu i može li ona suzbiti korupciju koja se dešava kod upisa na faks?
Dragan Primorac: Državna matura je najveća antikorupcijska mjera u obrazovanju. Ona daje jednaku šansu na upis u visokoškolske obrazovne institucije svima bez obzira dolazili iz Vukovara, Sinja ili središta Zagreba. Upis isključivo ovisi o dotadašnjem uspjehu i rezultatima državne mature i ne postoji mogućnost upisa preko veze ili manipulacije upisima.

marko1983
: Hoćete li tužiti Nadana Vidoševića jer je rekao da tučete žene?
Dragan Primorac: On nije odgovorio na moje pitanje o imovini, a pitanje je tako jednostavno i na njemu ću insistirati. Lažnim napadima neće skrenuti pozornost s ključne teme korupcije.
Gotovo me je sramota odgovarati na njegove insinuacije, a odluku oko toga ću donijeti brzo.

Ante-IM: Poštovani gospodine Primorcu! Na koji način planirate ako postanete predsjednik RH suzbiti korupciju ako ćete imati jako male ovlasti a današnja vlada baš Vas neće slušati?
Dragan Primorac: Ovlasti su velike ako se koriste ispravno. Kad predsjednik pokrene mobilizaciju u borbi protiv korupcije, senzibilizira javnost, medije i građane, mislim da nitko ne može zaustaviti taj proces. Sukladno ovlastima, učinit ću sve da 'institucije' ne samo da rade svoj posao nego da im nikakvi politički lobiji ne smetaju.

Igi: Pošto je nezavisni kandidat, a primjećujem da se ogromna lova troši u kampanji, da li će objaviti tko su donatori predsjedničke kampanje?
Dragan Primorac: Da, odmah nakon kampanje.

Lovac: Gospodine Primorac, mene zanima jedna stvar. Kako to da ste bili član post doctorial fellowshipa prije nego što ste uopće doktorirali?
Dragan Primorac: U SAD-u se postaje post doctoral fellow nakon završenog medicinskog fakluteta (MD) ili nakon završenog doktorata (PhD).

Pak: Zašto akcija Index nije bila proširena i na druge fakultete, koji su također prožeti korupcijom?
Dragan Primorac: Državno odvjetništvo je odredilo obim akcije i ona isključivo ovisi o njima i prikupljenim podatcima.

Neznalica: Kako tumačite povezanost s braćom Žužul s kojima ste viđeni nedavno i u Splitu?
Dragan Primorac: Bio sam na utakmici NK Splita, gdje sam trenirao kao pionir, a oni su bili na utakmici jer su u Upravi.

Es_Grandes: Gospodine Primorac, ukoliko postanete predsjednik hoćete li se zalagati za zabranu abortusa?
Dragan Primorac: Uvijek se zalažem za pravo na život, ali žena je ta koja će morati preuzeti odgovornost oko svojih postupaka.

Tportaltwitter: Pitanje sa twittera - Koliko su vam poznata ova nagađanja oko topničkih dnevnika ? Da li će nas pustiti u EU i bez njih, uz dobru diplomaciju?
Dragan Primorac: U većini razvijenih država 'tiha diplomacija' rješava takva pitanja prije nego bi došla u ovu fazu koja je zapravo nejasna mnogima pa i meni.

Pak: Koje je vaše mišljenje o isticanju križeva u javnim ustanovama?
Dragan Primorac: Osobno sam za slobodu vjerskog izražavanja, bez diskriminacije za bilo koju vjersku zajednicu.

ivan12345: Hoćete li poboljšati odnose između RH i SAD-a budući da vam je Bill Clinton ukazao potporu?
Dragan Primorac: Da, jedan od prioriteta će mi biti intenzivirati odnose s SAD-om.

Teuta: Kako odgovarate na optužbe da ste dezerter?
Dragan Primorac: Cijeli prvi mandat sam bio nestranački ministar, i nikada nisam razlikovao ljude prema stranačkoj pripadnosti već tko što čini za Hrvatsku. Ako je A. Hebrang mislio na moj odlazak iz stranke, od nikoga ništa nisam uzeo, odrekao sam se prava na naknadu ali i mjesta u Saboru, imuniteta itd. Ako mislite na optužbe A. Hebranga vezane za Domovinski rat, njemu su odgovorili pripadnici HVIDR-e i moje postrojbe gdje sam bio do 31. srpnja

HM: Poštovani g. Primorac, kako vidite Bosnu i Hercegovinu u budućnosti? Kao cjelovitu zemlju tri ravnopravna naroda ili zemlju podijeljenu na tri entiteta?
Sayedena: Neki kandidati osporavali su pravo glasovanja Hrvata iz BiH a sada tamo skupljaju glasove , kako to komentirate?
Dragan Primorac: Hrvati iz BiH i dijaspore danas mogu prepoznati tko o njima istinski skrbi, a tko im dolazi samo pred izbore. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i ostali narodi u BiH, jer je sve ostalo pogubno za opstanak Hrvata u BiH, a kao predsjednik RH učinit ću sve da se to i ostvari.

Teuta: Što mislite o zahtjevima studenata za besplatnim školstvom i optužbama da je bolonjski proces kojeg ste vi uveli promašaj?
Dragan Primorac: Uvođenje Bolonjskog procesa je potpisano tijekom mandata premijera Račana, a njegova provođenje je nužno kako bi hrvatski obrazovani sustav bio usklađen s europskim i kako bi naše kvalifikacije vrijedile u svijetu. Zbog Bolonjskog procesa dogodila su se i najveća ulaganja u sustav visokog obrazovanju u povijesti RH, a zaposleno je i više od 3000 stručnjaka za provedbu Bolonjskog procesa. Sada nam ostaje raditi na podizanju kvalitete.

Mario: Poštovani g. Primorac, što mislite o predsjedničkim ovlastima? Da li mislite da bi ih trebalo povećati, ostaviti kakve jesu ili smanjiti? Da li bi vam trenutne ovlasti dale dosta prostora da ostvarite sve što ste naumili?
Dragan Primorac: Da, samo ih treba u cijelosti koristiti.

ivan12345: Kako komentirate da neki kandidati ne znaju strane jezike ili ih jako slabo znaju? Nije li to sramotno budući da predstavljaju zemlju i zalažu se za obrazovanje i napredak?
Dragan Primorac: U pravu ste, to je problem.

Fedra: Gospodine Primorac zašto danas niste išli na grob prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu?
Dragan Primorac: Planiramo posjet groblju i polaganju cvijeća u popodnevnim satima.

Sarma: Predsjedničke ovlasti u velikoj se mjeri tiču nacionalne sigurnosti, kakvo je Vaše znanje o strateškim pitanjima vezanim za obrambene snage, sigurnosne službe i sustav obrane u suradnji sa susjednim državama?
Dragan Primorac: Na Studiju forenzičkih znanosti cijeli jedan smjer u koji sam uključen vezan je za pitanje Nacionalne sigurnosti tako da pored mojih djelatnosti u politici sustavno radim i u obrazovnim procesima po ovom pitanju.

Primorac_isto: Ako Vi postanete predsjednik što vam iskreno želim, u koju državu prvo putujete?
Dragan Primorac: SAD, hvala na željama.

Istina: Kakav je vaš stav o ugovoru sa Slovenijom, da li se trebalo odustati od međunarodnog suda?
Dragan Primorac: Mislim da je Međunarodni sud bolje rješenje od arbitražnog suda.

Sarma: Moji izraelski prijatelji čuli su za Thompsona i ikonografiju koja ga prati. Zaprijetili su mi prestankom svih odnosa ako saznaju da sam njegov ljubitelj. Kako ste svoj stav o Thompsonu Vi objasnili Vašim prijateljima u Izraelu?
Dragan Primorac: Istinom.

Fedra: Kako komentirate objavu nekih medija da Vašu cijelu kampanju financira Plinio Cuccurin?
Roza: I zašto se izmotavate odgovarajući da ćete donatore objaviti nakon izbora?
Dragan Primorac: Jednu jedinu kunu do sada nije uplatio Plinio Cucurin ali nadam se da hoće.

Konjuzo: E kaj mislite napravit s Zakonom o navijačima?
Dragan Primorac: Zakon o navijačima se treba provoditi i to je to, ali uistinu provoditi. Ne smiju se generalizirati pojam navijača i malog broja izgrednika.

revolucija_svijesti: Imate li Vi neku novu ideju kako u ovoj zemlji posrnulog gospodarstva i morala pokrenuti neke pozitivne promjene? Ako da molim Vas da navedete barem jednu. I kako je moguće napraviti nešto novo i moderno oslanjajući se na tradicionalno konzervirajuće institucije poput Katoličke crkve ili prepisivanjem zakona EU? Hvala na odgovoru.
Dragan Primorac: Riješiti korupciju jer je to preduvjet za bilo koju stranu investiciju.

Fruga: G. Dragan, da li će naši novci opet ići u BiH?
Dragan Primorac: Ustav treba poštivati i skrbiti o Hrvatima izvan granica RH, ali i gospodarstvenu situaciju u RH treba uzeti u obzir prilikom investicija izvan RH.

Soviet: Koji vam je najdraži film?
Džon: Koja Vam je najdraža knjiga?
Dragan Primorac: Najdraži filmovi: Poštar, Kum, od knjiga: iz djetinjstva Šegrt Hlapić, Rat i mir, Ana Karenjina, Posljednji križar itd.