MISTERIOZNI POSAO

Izraelci taje kojoj su europskoj državi prodali dronove za desetke milijune eura

28.02.2020 u 22:18

Bionic
Reading

Izraelska tvrtka Bluebird Aero Systems pohvalila se početkom tjedna kako je ugovorila prodaju 150 dronova tipa Thunder-B vrijednih nekoliko desetaka milijuna eura neimenovanoj europskoj državi

Tvrtka, koja uz Thunder-B proizvodi i taktičke bespilotne letjelice s kratkim polijetanjem i uzlijetanjem Wander-B , objavila je u utorak da je jedna neimenovana europska država kupila dronove koji će djelavati u sklopu pješačkih, oklopnih, topničkih i specijalnih postrojbi. Riječ je o dronovima težine 32 kilograma i dometa od 150 kilometara koji su prema navodima dizajnera vrlo precizni u 'ispuštanju osnovnog materijala preciznom balističkom putanjom'.

Uz to, Thunder-B se može koristiti za videoprijenos u stvarnom vremenu putem elektrooptičkih i infracrvenih kamera što ga čini korisnim u dužim operacijama prikupljanja obavještajnog materijala, nadzora, označavanja ciljeva i izviđačkim misijama.

Kako bi prisnažila poslovni uspjeh, Bluebird Aero Systems objavio je poruku zapovjednika kopnenih snaga jedne od europskih država koji nije krio oduševljenje dronovima te izraelske tvrtke. 'Bespilotne letjelice će nam omogućiti visoku operativnu fleksibilnost i pružiti neprocjenjivu inteligenciju u stvarnom vremenu i razviti situacijsku svijest', poručio je zapovjednik kopnene vojske neimenovane zemlje, a prenosi DefenseNews.

Pohvalama se pridružio i zapovjednik specijalnih postrojbi iste države navodeći kako će taktički dronovi imati nemjerljivu ulogu u sinergiji s brojčano manjim postrojbama na terenu te da je izraelski dron podjednako pogodan za noćnu i dnevnu upotrebu.

Bluebirdove bespilotne letjelice nalaze se u sastavu izraelske vojske od 2002. godine, a njihov izvoz započeo je četiri godine kasnije. Dosad su, prema podacima tvrtke, Bluebirdovi dronovi izveli više od 52.000 letova. Bespilotne Bluebirdove letjelice tipa SpyLite koriste Indija, Čile i Etiopija, a riječ je o dronu težine 9,5 kilograma i dometa 50 kilograma. Prema nepotvrđenim, pak, navodima dronove SpyLite i Thunder-B koristi grčka policija, dok je Wander-B ponuđen španjolskim snagama sigurnosti.

Tvrtka Bluebird je uvjerena da će najnoviji ugovor dovesti do dodatnih europskih ugovora. Ovaj posao pridonosi općem trendu rasta izraelskih tvrtki u Europi kao i širenju tržišta manjih bespilotnih letjelica. Primjerice, izraelski Elbit Systems prodao je prošle godine na južnoazijskom tržištu više od 1000 mini-bespilotnih letelica u ugovoru od 153 milijuna dolara.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je prije dvije godine od izraelske tvrtke Aeronautics kupila besposadni zrakoplovni sustav u sklopu operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo 2014—2020. po cijeni od 4,8 milijuna dolara. Riječ je o šest letjelica za provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i hrvatskom zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, od legalnih i ilegalnih ribolovnih aktivnosti u Jadranu, ali i nadzor požara.

Izraelski dronovi Izvor: Društvene mreže / Autor: BlueBird Aero Systems