UN-ovo PRIOPĆENJE

Izraelci su za pucnjave bili na svojem teritoriju

04.08.2010 u 19:03

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi objavili su u srijedu da su izraelski vojnici bili na izraelskom teritoriju kad je počeo sukob s libanonskim vojnicima koji je u utorak izazvao pogibiju četvorice ljudi i strah od šireg sukoba

U objavi, koja je za Izrael velik diplomatski poticaj, kaže se da su mirovne snage UN-a na jugu Libanona (UNIFIL) utvrdile da su izraelski vojnici bili na izraelskom teritoriju kad je okršaj počeo.

‘UNIFIL je ustanovio da su stabla koja su sjekli izraelski vojnici bila južno od Plave linije, odnosno s izraelske strane’, kaže se u priopćenju glasnogovornika UNIFIL-a potpukovnika Naresha Bhatta

Riječ je o granici između Izraela i Libanona koju su iscrtali Ujedinjeni narodi nakon izraelskog povlačenja iz južnog Libanona 2000.

Sjedinjene Države i UN pozvali su obje strane na suzdržanost.

Nasilje je počelo u utorak kad je izraelska mehanička ruka prešla preko granične ograde da odreže grane koje su, tvrdi izraelska vojska, ometale opremu za nadgledanje kretanja uz granicu.

Izraelski su vojnici, tvrde, bili na izraelskom teritoriju, a stablo je bilo južno od Plave linije. Libanonska strana tvrdi da je stablo u Libanonu.

Libanonski vojnici u srijedu su bili postavljeni nešto dalje, izraelska je dizalica ponovno sudjelovala u piljenju drveća, a UNIFIL je patrolirao susjednim libanonskim pograničnim selom Adaisehom.

Mark Regev, glasnogovornik izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da se izvještaj UNIFIL-a podudara s izraelskom tvrdnjom da je ‘libanonski napad na naše snage bio i neizazvan i neopravdan’.

Sajed Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha koji uživa potporu Irana i Sirije, rekao je kako smatra da nasilje u utorak neće odvesti u veći konflikt, "ali razloga za brigu ima".

Dok se Izrael i Libanon pripremaju za pokapanje mrtvih, Netanyahu je u Jeruzalemu okupio svoj sigurnosni kabinet. Izrael će ‘agresivno odgovoriti’, rekao je Netanyahu, na svaki budući pokušaj ‘da se poremeti mir na sjevernoj granici’.

Okršaj u kojem je poginuo jedan izraelski časnik, dvojica libanonskih vojnika i jedan libanonski novinar, bio je najteži na objema stranama još od rata 2006. kad je u Libanonu izginulo 1200 ljudi, uglavnom civila, te 158 Izraelaca, uglavnom vojnika.