NAPAD NA HUMANITARCE

Izraelci priznali grešku?

12.07.2010 u 18:15

Bionic
Reading

Izraelska vojska je u ponedjeljak, nakon interne istrage, priznala pogrešku većih razmjera u prikupljanju obavještajnih podataka i planiranju napada na humanitarnu flotilu koja je prevozila hranu i druge potrepštine stanovništvu Gaze, pri čemu je u svibnju smrtno stradalo devet osoba

Počinjene su pogreške u procesu odlučivanja što je rezultiralo pogreškom većih razmjera, a nakon svega su ostale posljedice koje nitko od nas nije želio', kazao je novinarima pričuvni general Giora Eiland

Objavljeni dio vojnog izvješća kaže kako su pogrešni obavještajni podaci naveli vojsku da podcijeni mogućnost nasilnog otpora na palubi napadnutog broda.

General Eiland je bio zadužen za istragu napada izraelskih pomorskih vojnih snaga 31. svibnja na flotilu s humanitarnom pomoći koja je pokušala stići do Pojasa Gaze. Izvješće ne krivi komandose koji su pucali nakon što su se suočili s nasilnim propalestinskim aktivistima. U napadu je ubijeno devet turskih državljana, što je pokrenulo mnogobrojne osude i prosvjede diljem svijeta.

Osim vojne, još su dvije istrage u tijeku. Jednu od njih provodi 'neovisno javno povjerenstvo' koje čine dvojica stranih promatrača. Izrael se protivio osnivanju međunarodnoga povjerenstva.