IDF SE ISPRIČAO

Izraelci 'greškom' ubili Palestinca

07.01.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Šezdesetsedmogodišnji Palestinac ubijen je greškom u petak na Zapadnoj obali, tijekom akcije izraelske vojske koja je pokušala uhititi petoricu pripadnika Hamasa koje je prethodnog dana oslobodila Palestinska samouprava

Palestinac Amr Kavasme ubijen je u svom stanu dok su izraelski vojnici tražili osumnjičenog pripadnika Hamasa koji živi u istoj zgradi u gradu Hebronu na području koje se nalazi pod nadzorom Palestinske samouprave.

Izraelska vojska 'izrazila je žaljenje' zbog ubojstva navodeći da žrtva 'nije bila meta i nije bila umiješana ni u  kakvu terorističku aktivnost'.

To je drugi put u manje od tjedan dana da je nenaoružani Palestinac ubijen u vojnoj pucnjavi, ne računajući smrt 36-godišnje žene koja je u subotu udahnula suzavac na prosvjedu na Zapadnoj obali.

Kavasme je ubijen mecima u svom krevetu, a njegov nećak, jedan od petorice muškaraca koje su tražili izraelski vojnici, živi na katu ispod u istoj zgradi.

'Ubili su ga izrešetavši ga na krevetu dok je spavao i tek potom provjerili njegov identitet', izjavio je Kavasmeov sin Radžaed.

Izraelska vojska najavila je da će provesti istragu o tom incidentu.

I Izrael i Palestinska samouprava predsjednika Mahmuda Abasa smatraju Hamas svojim neprijateljem, ali često se razilaze u strategiji borbe protiv tog radikalnog islamističkog pokreta. Izrael se protivio puštanju petorice pripadnika Hamasa u četvrtak iz palestinskog zatvora.