Benny Gantz

Izrael želi zaštititi svoje građane od istraga Međunarodnog suda za ratne zločine

02.03.2021 u 17:43

Bionic
Reading

Izrael procjenjuje da bi se stotine njegovih građana mogle naći pod istragama za ratne zločine Međunarodnog kaznenog suda (ICC) čiju nadležnost odbacuje i radi na tome da ih zaštiti, rekao je u utorak ministar obrane. Benny Gantz, jedan od onih koji bi mogao biti uhićen, rekao je Reutersu: "Nikada se nisam bojao ići iza neprijateljskih linija. I dalje ću ići gdje treba".

Sud u Haagu se prošli mjesec proglasio nadležnim za okupiranu Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem. Ta bi odluka mogla dovesti do istraga izraelskih snaga i palestinskih militantnih skupina, uključujući Hamas.

Izrael nije član suda i odbacuje njegovu nadležnost, kao i njegov bliski saveznik SAD. Palestinci su pozdravili odluku ICC-a kao priliku da žrtve izraelskih napada dobiju pravdu.

Ganz, koji je i izraelski ministar pravosuđa, u intervjuu izraelskom radiju je odluku nazvao "negativnim razvojem situacije".

"Naši timovi na različitim (mjestima) rade kako bi pokušali utjecati (na ICC)", rekao je Ganz. Upitan koliko bi se Izraelaca, uključujući njega, moglo naći pod istragama, a možda i biti uhićeno, Gantz je odgovorio: "Pretpostavljam stotine, ali pobrinut ćemo se za svakoga od njih".

Izrael će pravno pomoći svakome Izraelcu i upozoriti ih u vezi putovanja bude li potrebno, dodao je.