BURNO NA BLISKOM ISTOKU

Izrael zaustavio židovske aktiviste na putu za Gazu

28.09.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Izraelska ratna mornarica presrela je i ukrcala se na jahtu u Mediteranu kako bi manju skupinu židovskih aktivista spriječila da uplove u Gazu, javlja u utorak Reuters i objašnjava da su se aktivisti odlučili na taj korak u znak prosvjeda protiv izraelske blokade spomenute palestinske enklave

Devet aktivista iz Izraela, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a isplovila je u nedjelju s Cipra s namjerom da probiju izraelsku blokadu i stignu do Gaze gdje u teškim uvjetima obitava oko 1,5 milijuna Palestinaca.

'Izrael nema moralnih ograničenja', kazao je 82-godišnji Reuven Moskovitz koji je preživio holokaust.'Kada sam ja bio zatočen u getu i skoro umro nadao sam se da će biti ljudi koji će pružiti suosjećanje i pomoć', dodao je.

Katamaran 'Irene', koji plovi pod britanskom zastavom, zauzet je bez incidenta unutar zone od 20 nautičkih milja koje Izrael smatra vodama Gaze.

Istodobno, iz Istanbula je France Presse javio o kopnenom konvoju od 40-ak vozila koji također putuje u Gazu. U utorak se konvoj zaustavio u Istanbulu kako bi se odala počast devetorici Turaka koje su na humanitarnom brodu 'Mavi Marmara' 31. svibnja ubili izraelski vojnici.

'Pozdravljam ljude ove velike zemlje, posebice obitelji mučenika koji su 31. svibnja pali kao žrtve pokolja koje je počinila teroristička država Izrael', kazao je na konferenciji za novinare bivši britanski parlamentarni zastupnik George Gallowy koji predvodi konvoj.

'Izrael je poduzeo taj napad kako bi terorizirao svijet i zastrašio ljude kako bi Gazu prepustili sudbini'. Ali mi nikada nećemo narod Gaze prepustiti sudbini', dodao je i pozvao na potpuno ukidanje izraelske blokade.

Konvoj automobila, kamiona i ambulantnih vozila prevozi u Gazu hranu i lijekove. Krenuo je 18. rujna iz Londona i do sada prošao Pariz, Lyon, Milano i Solun.