DESTABILIZIRAJUĆE

Izrael zabrinut posjetom Ahmadinedžada Libanonu

01.10.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova u petak je "zabrinjavajućim i destabilizirajućim" ocijenio posjet iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada Libanonu u listopadu.

"Prema informacijama objavljenim o tom posjetu, Ahmadinedžad priprema pravu turneju poput velikog gazde u inspekciji svog posjeda", rekao je taj glasnogovornik i dodao da je Ahmadinedžad rekao sirijskom predsjedniku čak i da je jug Libanona granica Irana i Izraela, prenosi AFP.

Glasnogovornik je zatim naglasio da bi sve to najdublje trebalo zabrinuti one kojima je stalo do stabilnosti Libanona i Bliskog istoka.

Mahmud Ahmadinedžad bi 13. i 14. listopada trebao posjetiti Libanon, gdje će razgovarati s predsjednikom Michelom Sleimanom, premijerom Saadom Haririjem i predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem.

Neki libanonski politički dužnosnici drže da će se on sastati sa šefom Hezbolaha, Hasanom Nasralahom.

Jedan čelnik većinske koalicije u parlamentu je rekao da je taj posjet provokacija i šalje poruku da je zemlja "iranska baza" nadomak Izraela.

Iran pruža podršku Hezbolahu, dok parlamentarnu većinu iz koje je proizašao Hariri podržavaju Sjedinjene Države i Saudijska Arabija.

Hezbolah se zauzima za uništenje Izraela. SAD ih smatraju terorističkom skupinom.