'VIŠE NE RADIMO S NJIMA'

Izrael zabranio UN-u istragu židovskih naselja

26.03.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Izrael je priopćio u ponedjeljak da je prekinuo kontakte s Vijećem UN-a za ljudska prava nakon što je to tijelo prošlog tjedna pokrenulo međunarodnu istragu židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Ta odluka, koju je objavio glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, znači da istražnom timu neće biti dopušten dolazak na Zapadnu obalu niti u Izrael, rekao je glasnogovornik Yigal Palmor.

'Mi više ne radimo s njima', rekao je Palmor o Vijeću UN-a za ljudska prava čije je sjedište u Ženevi. 'Mi smo sudjelovali u sastancima, raspravama, organiziranju posjeta Izraelu. Sada je sve to gotovo.'

47 zemalja članica Vijeća za ljudska prava u četvrtak je prihvatilo sa 36 glasova za, 1 protiv i 10 suzdržanih, rezoluciju koju su predložili Palestinci i u kojoj se traži slanje 'neovisnog međunarodnog istražnog povjerenstva koje će ispitati posljedice gradnje židovskih naselja na građanska, politička, gospodarska, društvena i kulturna prava palestinskog naroda'.

Ovo je prvi put da se osniva takvo povjerenstvo.

Međunarodna zajednica smatra židovska naselja nezakonitim. Više od 310.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali i više od 200.000 u židovskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu koji je okupiran i 1967. pripojen Izraelu.