VIŠE OD 1200 MRTVIH PALESTINACA

Izrael za jednostrani prekid vatre u Gazi

18.01.2009 u 07:58

Bionic
Reading

Uži kabinet izraelske vlade zadužen za pitanja sigurnosti prihvatio je u subotu rezoluciju o jednostranom prekidu vatre u Gazi, službeno je priopćeno u Tel Avivu.

Izrael je ostvario sve svoje ciljeve pa i više od toga tijekom vojne ofenzive od 22 dana u Pojasu Gaze, rekao je u subotu izraelski premijer Ehud Olmert, prenosi France presse.

"Ciljevi koje smo odredili pri pokretanju operacije, u potpunosti su postignuti, pa i više od toga", rekao je Olmert na konferenciji za novinare. "Hamasu je zadan težak udarac", dodao je.

Olmert je najavio početak prekida vatre u jedan sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu i precizirao da će vojska za sada ostati raspoređena na palestinskom području i oko njega.

On je naglasio je da će u slučaju da ih neprijatelji odluče napasti, izraelska vojska snažno odvratiti.

Hamas je priopćio da izraelsko proglašenje primirja ne znači da će oni prestati s otporom, prenosi Reuters. Predstavnik Hamasa u Libanonu Osama Hamdan naglasio je da neće biti prekida vatre dok se Izraelci ne povuku iz Gaze, javlja DPA.

Više od 1.200 Palestinaca ubijeno je u tri tjedna izraelske ofenzive, prije nego je izraelska vlada u subotu donijela odluku o jednostranom prekidu vatre.