NAKON JEDNOMJESEČNE STANKE

Izrael se otvara za turističke skupine od pet do 30 ljudi, osim onih iz zemalja s crvene liste

05.09.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Nakon jednomjesečne stanke zbog novog vala covida-19, Izrael 19. rujna otvara vrata skupinama stranih turista, priopćile su u nedjelju vlasti

Zahvaljujući ubrzanoj kampanji cijepljenja tijekom zime, židovska država je u proljeće otvorila glavninu svog gospodarstva, a u svibnju je dopustila ulazak skupinama stranih turista uz pridržavanje zdravstvenih protokola.

No vlasti su 11. kolovoza obustavile taj program zbog novog porasta broja slučajeva povezanih s delta varijantom koronavirusa, napose među necijepljenima.

Prošlog tjedna, kada je počela nova školska godina, zemlja je prijavila rekordan broj, 11.000 zaraženih u danu. Taj je broj u subotu pao na 4.975, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, istaknuvši da pada i broj teških slučajeva.

Ministarstvo turizma je tako priopćilo da će od 19. rujna u Izrael moći ući turističke skupine od pet do trideset ljudi, osim onih koji dolaze iz zemalja s takozvane crvene liste na kojoj su trenutačno Brazil, Turska, Bugarska i Meksiko.

Vlasti još nisu obznanile od kada će Izrael biti otvoren za pojedinačne turističke posjete.

"Nema ograničenja za broj stranih skupina koje mogu ući u Izrael", dodaje ministarstvo turizma u priopćenju, rekavši da je od svibnja do kolovoza "u zemlju ušlo više od 2000 turista, uglavnom iz Sjedinjenih Država i Europe" te da "u tim skupinama nije otkriven nijedan slučaj covida".

Turisti moraju u zadnjih šest mjeseci biti cijepljeni drugom dozom ili imati potvrdu o cijepljenju trećom dozom, napominju vlasti.

Izrael, koji je među prvim zemljama svijeta procijepio većinu svojih stanovnika, kojih je 9 milijuna, počeo je ovih tjedana kampanju za docjepljivanje trećom dozom kako bi ojačao imunosni odgovor onih koji su cijepljeni prije više od šest mjeseci.

Treću dozu je primilo više od 2,5 milijuna ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Premijer Naftali Bennett pozvao je u nedjelju građane da i dalje budu "oprezni" i poštuju epidemiološke mjere s dolaskom židovske Nove godine, Roš Hašane koja se slavi u ponedjeljak, nakon koje se u rujnu obilježavaju blagdani Jom Kipur i Sukot.