depeša iz jeruzalema

Izrael ograničava kontakte s austrijskim ministrima krajnje desnice

18.12.2017 u 22:41

Bionic
Reading

Izrael je obznanio u ponedjeljak da će surađivati s novom austrijskom vladom koju sačinjavaju desnica i krajnja desnica, ali za sada neće imati izravne kontakte s ministrima krajnje desnice

Prema priopćenju izraelske vlade, premijer Benjamin Netanyahu je u izravnom kontaktu s konzervativnim kancelarom Sebastianom Kurzom, šefom Austrijske narodne stranke (OeVP) koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u listopadu.

  • +7
Prosvjedi u Beču protiv nove Vlade Izvor: Reuters / Autor: HEINZ-PETER BADER

Kurz je povjerio Austrijskoj slobodarskoj stranci FPOe (krajnja desnica) šest portfelja, među kojima unutrašnjih poslova, obrane i vanjskih poslova, u svom kabinetu od 13 ministara koji je u ponedjeljak preuzeo dužnost u Beču.

"Za sada će Izrael zadržati radne odnose na razini visokih dužnosnika s ministarstvima koja vodi ministar iz FPOe", navodi se u priopćenju.

Prema tom tekstu Netanyahu je tražio od ministarstva vanjskih poslova da odredi ponašanje Izraela u odnosima s novom koalicijom na vlasti  u Austriji.

FPOe su utemeljili bivši nacisti i ona je krajem 1990. bila glavna snaga krajnje desnice u Europi.

Izrael je 2000. prekinuo odnose s Austrijom prosvjedujući protiv ulaska FPOe u vladinu koaliciju, koju je tada vodio Joerg Haider.

Izraelski premijer Ariel Sharon je 2003. odlučio normalizirati odnose između dviju zemalja.

Nakon pobjede na parlamentarnim izborima prije dva mjeseca Sebastian Kurz je od partnera u vladi zahtijevao jasno određivanje protiv antisemitizma.