okupiran teritorij

Izrael odobrio izgradnju više od 3000 novih stanova na Zapadnoj obali

27.10.2021 u 19:06

Bionic
Reading

Izrael je u srijedu odobrio izgradnju više od 3000 stanova za doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je izraelska vojska nakon što je američka administracija kritizirala tu politiku

Odbor za planiranje civilne uprave dao je konačno zeleno svjetlo za 1800 stanova i odobrio još 1344 drugih, rekao je jedan glasnogovornik vojnog tijela zaduženog za civilne poslove na okupiranim palestinskim teritorijima, prenosi agencija France presse.

Ta odobrenja odnose se na židovska naselja od sjevera do juga Zapadne obale i potvrđena su nakon što je američka diplomacija izrazila svoju "duboku zabrinutost planom izraelske vlade", izjavio je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

"Oštro se protivimo širenju naselja, koje je u potpunosti suprotno naporima smanjenja napetosti i jamčenju mira, te šteti izgledima rješenja na principu dviju država", izraelske i palestinske, dodao je.

To je jedan od najoštrijih stavova Sjedinjenih Država u pogledu izraelskog naseljavanja na palestinskim teritorijima od kada je početkom godine predsjednik Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

U priopćenju je palestinsko predsjedništvo osudilo izraelsko odobrenje izgradnje novih stanova koji "dodatno prijeti" rješenju na principu dviju država i pozvalo je Sjedinjene Države da se suprostave tim "jednostranim" mjerama.

Izraelsko ministarstvo graditeljstva u ponedjeljak je raspisalo natječaj za 1355 drugih stanova za doseljenike na Zapadnoj obali. Odbor za planiranje civilne uprave treba se sastati u nedjelju i odobriti izgradnju 1301 stana u zoni C na Zapadnoj obali, koja je pod potpunom kontrolom Izraela.