okupirani teritorij

Izrael odobrio gradnju 1800 stanova u naseljima na Zapadnoj obali

27.02.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Izraelske vlasti odobrile su u četvrtak izgradnju oko 1800 novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali, okupiranom palestinskom teritoriju, manje od tjedan dana prije parlamentarnih izbora odlučnih za političku budućnost premijera Benjamina Netanyahua

"Vrhovno vijeće za planiranje civilne uprave Judeje i Samarije odobrilo je izgradnju oko 1800 stambenih jedinica", objavilo je ministarstvo obrane.

Rad se o 620 stanova u naselju Eli i 534 u Šilo-Švut Rašel na Zapadnoj obali.

Ministar obrane Naftali Bennett, šef liste Yamina (radikalna desnica) na izborima u ponedjeljak, rekao je da će Izrael tako nastaviti i u budućnosti.

"Nećemo čekati, djelujemo. Nećemo Arapima dati ni centimetra izraelske zemlje, ali zato treba graditi stanove", izjavio je Bennett, član privremene vlade premijera Netanyahua koji se uoči izbora dodvorava desničarskim biračima.

"Ta odluka jača izraelsku nazočnost u Judeji i Samariji i to nas veseli. U ponedjeljak ćemo glasati i čekat ćemo da izabrana vlada nastavi graditi naselja kao što je to danas slučaj", rekao je David Elhayani, predsjednik Vijeća Yesha, glavne ogranizacije koja predstavlja doseljenike na Zapadnoj obali.

U borbi za glasove doseljenika, Bennett i Netanhu guraju Izrael u ulaganja u tisuće nepotrebnih stanova u židovskim naseljima, upozorila je izraelska nevladina organizacija protiv naseljavanja "Mir sada".