NAPAD NA HOTEL SHEPHERD

Izrael odbacio kritike EU-a

10.01.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Izrael je u ponedjeljak odlučno odbacio kritike visoke europske predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, upućene nakon što je Izrael razorio povijesno zdanje u srcu arapske četvrti istočnog Jeruzalema

'Nazvati Jeruzalem naseljem proturječje je i uvreda povijesti grada', izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ygal Palmor. 'Neshvatljivo je da se miješaju pitanja privatnog prava, međunarodnog prava i politike', ocijenio je on.

U priopćenju objavljenom u Bruxellesu, Ashton je 'odlučno' osudila razaranje nekadašnjeg hotela Shepherd u palestinskoj četvrti Šeik Džarah te planove da se na tom mjestu izgradi novo židovsko naselje.

Ashton je podsjetila da su 'naselja ilegalna u očima međunarodnog prava'. Naselja 'štete povjerenju između različitih strana i predstavljaju prepreku miru', ocijenila je ona, ističući da 'istočni Jeruzalem pripada palestinskim područjima' te da 'EU ne priznaje njegovo pripajanje Izraelu'.

Izraelske vlasti uništile su u nedjelju najveći dio nekadašnjeg hotela Shepherd koji je služio kao rezidencija bivšem velikom jeruzalemskom muftiji Aminu al Huseinu u istočnom dijelu Jeruzalema. Cilj je na tom mjestu izgraditi stanove namijenjene židovskim doseljenicima.

Izraelski potez osudile su i Sjedinjene Države, kao i brojne arapske zemlje.