LJUDSKA PRAVA

Izrael odbacio izvješće 21 nevladine organizacije

30.11.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Izraelske vlasti odbacile su u utorak izvješće 21 organizacije za zaštitu ljudskih prava koje poziva na potpuno ukidanje blokade Pojasa Gaze, nazvavši ga 'tendencioznim' i 'parcijalnim'

'Tvrdnje tih organizacija tendenciozne su i pune predrasuda te stoga obmanjuju', istaknuo je u priopćenju glasnogovornik ureda za usklađivanje vladinih aktivnosti na palestinskom teritoriju.

Te organizacije, među kojima su Amnesty International, Oxfam, Međunarodna federacija za ljudska prava i Norwegian Refugee Council, pozivaju 'na novo međunarodno djelovanje da se osigura neposredno, bezuvjetno i potpuno ukidanje blokade' Gaze.

'Mjere koje je Izrael poduzeo za 'ublažavanje' ilegalne blokade Gaze s obzirom na veliki međunarodni pritisak nisu su izmijenile sudbinu civilnog stanovništva', tvrde one.

Kao odgovor, izraelski glasnogovornik kazao je da je nakon odluke u lipnju o ublažavanju kopnene blokade, broj kamiona kojima Izrael dopušta da svakodnevno uđu u pojas Gaze povećao za 92 posto.

No po njemu, samo 176 kamiona ulazi svakodnevno u pojas Gaze zbog nesposobnosti Palestinaca da upravljaju dolaskom više vozila.

Nevladine organizacije kažu da nisu ustanovile 'nikakav utjecaj na izvoz' te da su uočile 'samo mali napredak' u kretanju osoba.