PROCURILI STROGO POVJERLJIVI DOKUMENTI

Izrael nudio nuklearno oružje Južnoj Africi

24.05.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Tajni dokumenti iz Južne Afrike otkrivaju da je Izrael nudio prodaju nuklearnih bojevih glava aparthejdskom režimu, osiguravajući prvi službeni dokumentirani dokaz da posjeduje nuklearno oružje, piše Guardian

Strogo povjerljive minute sastanka između dvojice viših dužnosnika dviju zemalja 1975. pokazuju da je ministar obrane Južne Afrike P. W. Botha pitao za oružje Shimona Peresa, tada izraelskog ministra obrane, a danas izraelskog predsjednika, koji je odgovorio nudeći ga 'u tri forme' što se vjerojatno odnosi na konvencionalno, kemijsko i nuklearno oružje.

Dvojac je tada potpisao sporazum koji vrlo široko obuhvaća vojne veze između dviju zemalja, ali i klauzulu prema kojoj 'samo postojanje tog sporazuma' mora ostati tajno.

Dokumenti, koje je otkrio američki sveučilišni profesor Sasha Polakow-Suransky prilikom istraživanja za svoju knjigu o bliskoj vezi između Izraela i Južne Afrike, osiguravaju dokaz da Izrael ima nuklearno oružje, unatoč svojoj politici 'neodređenosti', u smislu da ni potvrđuje, niti negira njegovo postojanje.

Izraelske vlasti pokušale su zaustaviti južnoafričku post-aparethejdsku vlast u deklasificiranju tih dokumenata na zahtjev profesora Polakowa-Suranskyog, a ovo će otkriće i objava sada biti prava sramota, posebno s obzirom na to da su ovotjedni razgovori o neširenju nuklearnog oružja u New Yorku usmjereni upravo na Bliski istok.

Štoviše, to će potkopati izraelske pokušaje da sugeriraju kako je u slučaju Izraela - ako ima nuklearno oružje, riječ o 'odgovornoj' moći bez zlouporabe, dok se zemljama poput Irana ne može vjerovati.

Inače, nezavisni stručnjaci su još 80-ih godina procijenili da Izrael raspolaže sa 100 do 200 bojevih nuklearnih glava, i to na temelju fotografija i informacija koje je bivši izraelski nuklearni tehničar u nuklearnom reaktoru Dimona na jugu Izraela Mordechai Vanunu dao britanskom Sunday Timesu. On je osuđen zbog špijunaže i odslužio je 18 godina zatvora.

Južnoafrički dokumenti pokazuju da je tamošnja vojska u vrijeme aparthejda željela projektile u svrhu zastrašivanja i za potencijalne napade na susjedne države.

Dokumenti pokazuju i to da se susret dogodio 31. ožujka 1975, piše Polakow-Suransky u svojoj knjizi 'Neizgovoreno savezništvo: tajni savez Izraela s apartheidom Južne Afrike', objavljenoj prošlog tjedna u SAD-u.

Među onima koji su tada bili na sastanku bio je i zapovjednik stožera južnoafričke vojske general pukovnik R. F. Armstrong, koji je sastavio dopis u kojem je izložio prednosti za Južnu Afriku ako nabavi Jericho, projektile koji nose nuklearne bojne glave različite jačine.

Dopis, označen 'strogo povjerljivo', nosi isti datum kao i sastanak s Izraelcima i već je bio ranije objelodanjen, ali nije bio jasan njegov kontekst do kraja, jer se nije znalo da je direktno vezan s izraelskom ponudom od tog istog dana kao temelj za izravan zahtjev prema Izraelu.