BOMBARDIRANJE GAZE

Izrael krši rezoluciju UN-a o prekidu vatre

09.01.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN prihvatilo je u noćas Rezoluciju u kojoj poziva na trenutačan i trajan prekid vatre između militanata Hamasa i izraelskih snaga u Pojasu Gaze, te na potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze

NEW YORK/WASHINGTON - Sa 14 glasova "za" i jedan suzdržan Sjedinjenih Država, Vijeće sigurnosti prihvatilo je rezoluciju 1860 u kojoj poziva na "hitan i trajan" prekid vatre, iza kojeg će slijediti "puno povlačenje" izraelskih snaga iz pojasa Gaze.

Rezolucija, čiji je predlagač Velika Britanija, također "poziva na nesmetanu isporuku i distribuciju humanitarne pomoći u Gazu, uključujući hranu, gorivo i medicinske potrepštine". U dokumentu se pozdravlja "otvaranje humanitarnih koridora i drugih mehanizama za održivu dopremu humanitarne pomoći".

Izraelski premijer Ehud Olmert sazvao je u petak ujutro sastanak užega sigurnosnog kabineta, koji bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti rezoluciju ili početi "treću fazu" ofenzive u Gazi slanjem više kopnenih snaga dublje u naseljena područja. Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je, komentirajući rezoluciju, da će Izrael postupiti u skladu s "vlastitim interesima, sigurnošću svojih građana i pravom na samoobranu".

Hamas je rezoluciju odbio. "Ne tiče nas se odluka jer Hamas nije konzultiran i jer ne uzima u obzir interese i zahtjeve ljudi u Gazi", rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri za Al Jazeeru. Rezoluciju je odbio i Islamski džihad, ali ju je podupro Fatah

Iako se SAD, glavni saveznik Izraela, suzdržao od glasovanja, američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da njezina zemlje podržava tekst rezolucije, kao "korak u pravom smjeru", te da je suzdržana samo zato jer želi vidjeti rezultate mirovnog posredovanja Egipta.

Hrvatska je među velikom većinom članica Vijeća koje su glasovale za rezoluciju.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica u svom je obraćanju Vijeću istaknuo da je u sadašnjem sukobu u Gazi nužan "hitan, trajan i djelotvoran" prekid vatre, koji će "okončati patnje u Gazi i stalnu terorističku prijetnju pod kojom živi stanovništvo juga Izraela".

Rezolucija naglašava da palestinsko i izraelsko civilno stanovništvo treba biti zaštićeno, izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi, te osuđuje svako nasilje i neprijateljstvo usmjereno protiv civila i sva djela terorizma.

No, Izrael je u petak nastavio svoju kopnenu ofenzivu u Gazi, ignorirajući rezoluciju UN-a. Zrakoplovi su bombardirali predgrađe Gaze, rekli su očevici. Šestero Palestinaca je poginulo u napadu na Beit Lahiyju.

U izraelskim napadima u Gazi dosad je ubijeno 776 ljudi, a gotovo 50 posto žrtava su žene i djeca. Ranjeno je 3250 ljudi, prema palestinskim izvješćima koja prenose dužnosnici UN-a.

S druge strane, poginula su devetorica izraelskih vojnika, od kojih četvorica u tzv. prijateljskoj vatri, i troje civila.

Agencija UNRWA, koja osigurava humanitarnu pomoć za 1.5 milijuna Palestinaca u Gazi, u četvrtak je prekinula operacije, nakon što je granata izraelskog tenka ubila vozača kamiona u njezinom konvoju.