IZVJEŠĆE UN O GAZI

Izrael kreće u diplomatsku ofenzivu

16.09.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Izrael će diplomatskom ofenzivom odgovoriti na UN-ovo izvješće o vojnoj ofenzivi u Gazi kako bi spriječio da o dokumentu raspravlja Vijeće sigurnosti i Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu, a izvješćem je nezadovoljan i palestinski pokret Hamas, javljaju u srijedu agencije

UN-ova misija objavila je u utorak dokument od 547 stranica u kojem se na temelju oko 200 intervjua i više od 20.000 pisanih stranica te fotografija zaključuje da su i Izrael i palestinska skupina Hamas počinili ratne zločine u Gazi krajem 2008. i početkom 2009.

Izrael strahuje da bi na inicijativu arapskih zemalja izvješće moglo doći pred Vijeće sigurnosti UN-a, koje bi ga moglo proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, piše francuska agencija AFP citirajući dnevni list Haaretz.

Izrael će zatražiti američku potporu, a mobilizirat će i razne europske zemlje kako bi to 'izvješće čisto i jednostavno bilo pokopano', rekao je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon

'Učinit ćemo sve da spriječimo pravni postupak koji bi mogao biti pokrenut na temelju tog nepoštenog i politički iskrivljenog izvješća', rekla je Gabriela Shalev, izraelska veleposlanica pri UN-u.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je već u utorak navečer da UN-ovo istražno povjerenstvo 'zapravo zanemaruje izraelsko pravo na samoobranu' i da je 'jednostrano'.

Vojnu ofenzivu u Gazi Izrael je počeo 27. prosinca kako bi prekinuo stalna palestinska raketiranja izraelskog teritorija.

UN-ova istraga i agencije za zaštitu ljudskih prava ustvrdile su da je u 22-dnevnoj ofenzivi ubijeno 1.400 Palestinaca, pretežito civila, a deset je žrtava ukupno bilo na izraelskoj strani.

Izrael optužuje palestinski pokret Hamas da je djelovao skrivajući se iza ljudskoga štita, palestinskog stanovništva u gusto naseljenoj Gazi.

Hamas, koji kontrolira Gazu, pozdravio je u srijedu izvješće u dijelu koji se odnosi na izraelske zločine, ali odbacuje kritike upućene njemu.

'Nerazumno je uspoređivati primitivno i malo oružje što ga ima palestinski otpor kako bi branio svoj narod i veliku vojnu silu kojom se Izrael koristi za agresiju velikih razmjera na nedužne civile', rekao je Ismail Hanija, koji de facto djeluje kao Hamasov premijer u Gazi.

Pokret Hamas odvojen je od međunarodno priznate Palestinske vlasti koja je u srijedu pozdravila UN-ove zaključke.

'Nadamo se da će to za međunarodnu zajednicu biti početak da Izrael počne držati odgovornim za njegove stalne zločine', rekao je glasnogovornik palestinske vlade Gasan Hatbi, prenosi dpa.

UN-ovu misiju za utvrđivanje činjenica vodio je južnoafrički sudac Richard Goldstone, prvi glavni tužitelj Haškog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.