NIŠTA OD KOALICIJE

Izrael ima novog ministra obrane, novu podršku Netanyahuu

08.11.2019 u 19:19

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je objavio u petak imenovanje novog ministra obrane i pridruženje trojice zastupnika desnog centra svojoj stranci koja se bori za njegovo zadržavanje na vlasti. Netanyahu koji obnaša tri funkcije, premijera, ministra obrane i šefa Likuda, prepustio bi portfelj obrane Naftaliju Bennettu koji se uz još dvojicu zastupnika pridružuje njegovoj stranci.

Naftali Bennett je prihvatio funkciju ministra obrane koju mu je ponudio Netanyahu, naveo je Likud u priopćenju. Ali ako nova vlada bude formirana sljedećih tjedana "nova osoba će biti imenovana ministrom obrane", precizirala je stranka.

"Zajednički smo dogovorili da će Bennett biti ministar obrane do osnivanja nove vlade", potvrdio je Ayelet Shaked, istaknuta figura izraelske radikalne desnice i Bennettov politički saveznik.

Dodavanjem ovih novih glasova Likud sada ima 35 mjesta od 120 u Knessetu, ili dva više od centrističke stranke "Plavo bijelo" bivšeg vojnog šefa Bennyja Gantza, velikog protivnika Benjamina Netanyahua.

Nakon što nije uspio sastaviti vladu nakon izbora u rujnu, Netanyahu je bio prisiljen prepustiti Gantzu da pokuša prikupiti većinu od 61 zastupnika. Ali izravna podrška Naftalija Bennetta i njegovih kolega novoj desnici u Likudu ograničava Gantzove opcije.

Ako Gantz do 20. studenoga ne okupi većinu, Knesset u roku od 21 dana mora pronaći novog kandidata za premijera i izvući Izrael iz političkog zastoja. Ako ne uspije, u zemlji će se održati treći izbori u manje od godinu dana.

U tom bi slučaju Netanyahu ostao na vlasti najmanje do završetka tih izbora, kao i njegov novi ministar obrane.

Netanyahuovi i Gantzovi pregovarači su se neuspješno sastajali posljednjih tjedana nastojeći stvoriti koalicijsku vladu.

"Čini se da je Netanyahu odlučio gurnuti Izrael u treće izbore. To je užasno za zemlju", rekao je Gantz u petak. Ona je također upozorio na "neprikladno" imenovanje Bennetta na jednu od najosjetljivijih funkcija države na temelju "bliskih političkih gledišta i osobnog interesa" Benjammina Netanyahua.