POJAS GAZE

Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre

22.08.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Izrael i Hamas koji kontrolira pojas Gaze dogovorili su u ponedjeljak prekid vatre nakon petodnevnog prekograničnog nasilja, službeno su u ponedjeljak objavili dužnosnici

Jedan dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima između Izraela i palestinskih frakcija u Gazi rekao je da su skupine 'postigle dogovor o prekidu vatre i da je on počeo'.

Jedan palestinski dužnosnik rekao je da je Hamas pristao utjecati na manje militantne skupine koje su odgovorne za većinu raketnih napada na Izrael da poštuju prekid vatre.

Jedna od raketa izazvala je štetu u praznoj zgradi u sektoru Eskhola, rekao je isti izvor.

Izraelska vojska suzdržala se od novih zračnih napada tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak na Pojas Gaze, rekao je vojni glasnogovornik.

Do raketne paljbe došlo je iako su glavni palestinski pokreti u Gazi postigli u nedjelju 'neformalni sporazum' o primirju u okviru sukoba s Izraelom, rečeno je iz Hamasa.

Primirje bi se službeno trebalo objaviti u ponedjeljak. No policija Hamasa već je 'u nedjelju dobila naputak da prekine pucnjavu' na Izrael, naglasio je on.

Do naputka je došlo nakon intenzivnih kontakata, uz posredništvo Egipta, u cilju smirivanja stanja.

Izraelski kabinet sigurnosti koji se sastao u noći s nedjelje na ponedjeljak odlučio je ne pokretati kopnenu operaciju velikih razmjera u Pojasu Gaze nakon što su palestinski pokreti objavili primirje, objavio je vojni radio.

Kabinet je noćas 'hitno' u Jeruzalemu sazvao premijer Benjamin Netanyahu

Vojni dužnosnici predstavili su različite opcije djelovanja u Pojasu Gaze kako bi prekinuli raketnu paljbu na jug Izraela, dodao je radio.

Nakon duže rasprave kabinet je odlučio ne pokretati kopnenu ofenzivu u Gazi 'iz bojazni da to ne potakne masovne prosvjede u Egiptu koji bi mogli destabilizirati režim u Kairu', objavio je radio.

Kabinet sigurnosti sazvan je nekoliko sati nakon što su glavni palestinski pokreti u Gazi objavili da su postigli 'neformalni sporazum oko proglašenja primirja pod uvjetom da Izrael prekine napade'.