EBARGO ZA ORUŽJE

Izrael dozvolio uvoz robe u Pojas Gaze

20.06.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Izrael je u nedjelju odlučio dopustiti ulazak "robe za civilnu namjenu" u Pojas Gaze, ali je zadržao pomorsku blokadu kako bi spriječio uvoz vojne opreme na to palestinsko područje.

"Obvezujemo se da ćemo dopustiti ulazak robe za civilnu namjenu u Pojas Gaze", rekao je visoki dužnosnik u uredu premijera Benjamina Netanyahua.

"Od danas se uvodi zeleno svjetlo kako bi sva roba mogla ulaziti u Gazu, osim vojne opreme i opreme koja bi mogla ojačati vojnu mašineriju Hamasa", islamističkog pokreta koji nadzire Pojas Gaze, dodao je taj dužnosnik, u času kada se Netanyahu sastaje s posebnim izaslanikom kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija i UN) Tonyjem Blairom.

Netanyahu se nešto ranije sastao s ministrima izraelskog sigurnosnog kabineta kako bi s njima razgovarao o "praktičnim mjerama" za popuštanje blokade Gaze, po priopćenju iz premijerova ureda.

Odluka dolazi nakon brojnih međunarodnih pritisaka da se popusti blokada Pojasa Gaze koju je pokušala probiti flotila s međunarodnom humanitarnom pomoći koju je izraelska vojska napala 31. svibnja.

Blokada Gaze i dalje izaziva napetost između Izraela i međunarodne zajednice.

Njemačka vlada osudila je u nedjelju odluku izraelskih vlasti da ne dopuste njemačkom ministru za razvoj Dirku Niebelu da danas posjeti Gazu.

Niebel je u razgovoru objavljenom u nedjelju na internetskoj stranici Leipziger Volkszeitunga kritizirao "veliku vanjskopolitičku pogrešku izraelske vlade".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je pak da "žali zbog odluke izraelske vlade" i istaknuo je da Berlin kao i cijela Europska unija očekuju "završetak blokade" Gaze.