preliminarni nalazi

Izrael: Četvrta doza cjepiva protiv covida peterostruko povećava antitijela

04.01.2022 u 15:04

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon primitka četvrte doze cjepiva protiv covida-19 antitijela se peterostruko povećavaju, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett u utorak, pozivajući se na preliminarne nalaze izraelske studije

"Tjedan dana nakon primitka četvrte doze s većom sigurnoću znamo da je četvrta doza sigurna", rekao je Bennett u medicinskom centru Sheba.

Sheba u sklopu studije daje svojem osoblju drugu dopunsku dozu cjepiva u jeku porasta zaraze omikron varijantom koronavirusa.

"Druga vijest je ta da se tjedan dana nakon primitka četvrte doze cjepiva vidi petostruko povećanje antitijela kod cijepljene osobe", rekao je Bennett novinarima.

"To najvjerojatnije znači značajan porast protiv infekcije i... hospitalizacije te (teških) simptoma", kazao je on na engleskom jeziku.

Izrael ima vodeću ulogu u proučavanju učinaka cjepiva protiv covida- 19 kao zemlja koja je najbrže potpuno procijepila šire stanovništvo prije godinu dana te jedna od prvih zemalja koja je počela cijepiti ljude s trećom, dopunskom, dozom.

Sada su počeli cijepiti s četvrtom dozom cjepiva Pfizer/BioNTecha osobe starije od 60 godina, radnike u zdravstvu te imunokompromitirane pacijente.