nastavlja sa borbom

Izrael će pojačati borbu protiv Irana u Siriji nakon odlaska američkih snaga

20.12.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Izrael će pojačati svoju borbu protiv snaga u Siriji povezanih s Iranom nakon povlačenja američkih snaga iz zemlje, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak

Neki izraelski dužnosnici rekli su da bi odluka predsjednika Donalda Trumpa, objavljena u srijedu, mogla pomoći Iranu time što bi se povukli američki vojnici koji zaustavljaju ubacivanje iranskih snaga i oružja u Siriju iz Iraka.

Izrael se također brine da bi odlazak njihova glavnog saveznika mogao smanjiti njegovu diplomatsku prednost pred Rusijom, koja je glavna podrška sirijskoj vladi.

'Nastavit ćemo djelovati vrlo agresivno protiv nastojanja Irana da se učvrsti u Rusiji', rekao je Netanyahu.

Time se osvrnuo na izraelsku zračnu kampanju u Siriji protiv iranskih snaga i isporuka oružja libanonskoj gerili Hezbolahu, na što Moskva često zatvara oči.

'Ne namjeravamo smanjiti svoje napore. Pojačat ćemo ih i znam da će to biti uz punu potporu SAD-a', istaknuo je Netanyahu.

Trump je naveo da pobjeda nad militantima Islamske države u Siriji opravdava američko povlačenje. Izrael je dugo nastojao uvjeriti Washington da Iran i šijitske muslimanske milicije, poslane da ojačaju Damask, predstavljaju veliku prijetnju.

'Daesh (Islamska država) zaista je poražen u Siriji, i to uvelike zahvaljujući Americi', rekao je izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett, član vlade zadužen za sigurnost. 'Međutim, Iran se već ubacio, i oni su prijetnja cijelom slobodnom svijetu'.

Drugi član vlade zadužen za sigurnost, ministar financija Moshe Kahlon, rekao je za izraelski vojni radio: 'Naravno da američka odluka nije dobra za nas. No mi znamo da je čuvanje izraelske sigurnosti također američki interes u regiji'.