VOJNI PRORAČUN

Izrael bi davno pao da nije SAD-a?

24.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Prošlog tjedna Jerusalem Post izvijestio je da je bivši zapovjednik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Gabi Ashkenazi izjavio na konferenciji da su američki porezni obveznici pridonijeli više izraelskom obrambenom proračunu od izraelskih poreznih obveznika u protekle tri godine, javlja Business Insider. Ova izjava glasno je odjeknula svijetom

Alison Weir iz Veterans Newsa je naglasio da je ovo prvi slučaj da je neki izraelski čelnik rekao da američki porezni obveznici pridonose više izraelskom obrambenom proračunu od izraelskih poreznih obveznika.

Business Insider je odlučio istražiti te tvrdnje.

S obzirom na to da je američka vojska dala Izraelu potporu od 2,775 milijarde dolara 2010., tri milijarde dolara 2011., 3,07 milijardi dolara 2012. (i 3,15 milijardi dolara godišnje u razdoblju od 2013. - 2018.), dok je izraelski obrambeni proračun oko 15 milijardi dolara, Business Insider se pita koliki je tu udio onda izraelskih poreznih obveznika, odakle dolazi preostalih 12 milijardi dolara?

Shmuel Even, izraelski stručnjak za obranu na Institutu za nacionalne sigurnosne studije u Tel Avivu, kazao je da je izraelski obrambeni proračun za 2012.,15 milijardi dolara, s time da su sa 70 posto pridonijeli izraelski porezni obveznici, 21 posto dolazi od američke pomoći i devet posto dolazi iz prihoda Ministarstva obrane, piše Business Insider.

To bi značilo da je izraelski doprinos poreznih obveznika 10,5 milijardi dolara, u usporedbi sa 3,15 milijarde dolara iz SAD-a.

Je li general Ashkenazi, koji je služio kao vrhovni zapovjednik IDF-a od 2007. do 2011., jednostavno pogriješio? Ili je on, aludirajući na nešto što jedan od najboljih izraelskih stručnjaka za to područje ne zna?