GIBANJA NA SPLITSKOJ DESNICI

Izostavljen s izborne liste, pa tvrdi: 'HDZ-u nedostaje nacionalnog naboja'

02.05.2017 u 16:14

Bionic
Reading

Nakon prisiljavanja Zlatka Ževrnje na odustanak od kandidature za još jedan mandat na mjestu župana, nastavljeno je svojevrsno discipliniranje u splitskom HDZ-u: s izborne liste za Gradsko vijeće izostavljen je Hrvoje Marušić, inače predsjednik stranačke Zajednice poduzetnika koji je nedavno u lokalnim okvirima pokušavao oformiti 'desno krilo' HDZ-a

Nije tajna da Marušiću nije dobro leglo kandidiranje Andre Krstulovića Opare za novog gradonačelnika Splita jer ga ne smatra 'dovoljno desnim', pa je vršio javni pritisak kako bi se uspostavio balans. Između ostalog, fotografirao se sa Zlatkom Hasanbegovićem, pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom i viđenijim lokalnim HČSP-ovcima, pa objavio da 'raspravljaju i mogućim zamjenicima HDZ-ovog gradonačelnika'.

'Ja sam desnije od kolege Opare i to ne krijem; po mom dubokom uvjerenju s dva dogradonačelnika treba zadovoljiti desno krilo HDZ-a', kazao je tada Marušić za tportal.

Razvoj događaja pokazao je da je potpuno izvisio: ne samo da su kao desna i lijeva ruka Krstulovića Opare predstavljeni umjereni inženjer Nino Vela i teologinja Jelena Hrgović, nego ni na listi za  Gradsko vijeće gotovo pa nema uzdanica Marušićeve zamišljenje desne struje. Nakon Krstulovića i šefa stranke Petra Škorića ondje slijedi alpinist Stipe Božić, potom veteran 4. gardijske brigade Božo Zadro, zatim viđeniji članovi stranke Marija Čizmić, Tomislav Prljević, Duje Sučić, Domagoj Maroević, ekonomski stručnjak Krešimir Budiša, liječnik Krešimir Čaljkušić, arhitekt Vjekoslav Ivanišević...

Tu su i bivši igrač Hajduka Ivan Gudelj, poznati fotograf Valentino Bilić-Prcić, mladi glumac Pere Eranović, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, a navodno se s još nekim javnim osobama pregovara oko kandidature.

Nadao se ujedinjenju svih pravaša 

'Nisam pretplaćen biti gradski vijećnik, došli smo do zaključka da je vrijeme za nove ljude', kaže danas za tportal Hrvoje Marušić. 'Da, smatrao sam da bi bilo dobro za mjesta dvoje dogradonačelnika kandidirati ljude s desnice i još uvijek stojim pri tom mišljenju - a nakon 21. svibnja vidjet ćemo jesam li u pravu. Ovdje se radi o odluci Petra Škorića i Andre Krstulovića Opare, pa je odgovornost na njima: ako HDZ prođe dobro, treba im čestitati, a kuditi ukoliko prođe loše', kaže Marušić.

Upitali smo ga i za spekulacije da mijenja tabor, pa je rezolutno ustvrdio da ostaje u HDZ-u, samo što se 'u ovakvoj konstelaciji snaga, stranačke orijentacije i novih kretanja ionako ne vidi na listi'. Ipak, žali što nije došlo do zajedničkog nastupa pravaških stranaka.

'Hrvatska zaslužuje zdravu građansku desnicu i nadao sam se ujedinjenju svih pravaša. Našoj demokraciji trebaju i centar, i jaka ljevica, i zdrava desnica, odnosno pokret s jačom dozom nacionalnog naboja. HDZ-u to danas nedostaje', otvoren je Marušić.

Ispao i Luka Podrug  

Njegovo izostavljanje nije jedino iznenađenje prilikom sastavljanja izbornih lista: neslužbene informacije tportala govore da se ondje neće naći ni ime dugogodišnje vijećnice Ljubice Vrdoljak, s također nešto tvrđim stavovima, no ona tvrdi suprotno.

'Znaju oni tko im donosi glasove, a znam i ja. Valjda im trebaju stari članovi koji daju poršku. Neću biti među prvih deset kandidata i dobro je da mladi ljudi odrade kampanju, ali na listi ću svakako biti', kaže Vrdoljak za tportal.

Svojedobno je u Gradsko vijeće ušla zajedno s HČSP-ovcem Lukom Podrugom, a i u prošlom mandatu sjedili su jedno do drugoga - jer je Podrug uspio sklopiti predizbornu koaliciju s HDZ-om.

Najviđeniji splitski desničar ovaj put ne nalazi se u HDZ-ovim kombinacijama, a po svemu sudeći propao je i dogovor o nastupu na listi Željka Keruma, pa će prvi put u 25 godina demokracije Luka Podrug na lokalnim izborima nastupiti gotovo pa samostalno. Društvo će mu, kako sada stvari stoje, praviti tek Hrvatska demokršćanska stranka koju vodi psihijatar Goran Dodig.